14 juli 2014

Failliet en dan de gevangenis in?

Door GMW advocaten

In de bijlage bij de Telegraaf van 29 april 2011 stond een verhaal over een vrouw die was getrouwd met een ex-bajes klant. Het verhaal ging allereerst over de ontmoeting en hoe het leven met een ex-bajesklant was.

Daarna werd ingegaan op het delict waarvoor haar man was veroordeeld. Zijn bedrijf was failliet gegaan en hij was veroordeeld voor bedrieglijke bankbreuk. De curator had aangifte gedaan. Hierop wil ik in deze weblog verder ingaan.

Wat is bedrieglijke bankbreuk? Bedrieglijke bankbreuk staat geregeld in artikel 341 van het Wetboek van Strafrecht en ziet op handelingen van een gefailleerde in de tijd dat hij nog niet failliet was of als hij al failliet is. Dit geldt niet alleen voor personen, maar ook voor rechtspersonen (bedrijven). De curator kan aangifte doen indien de gefailleerde: – goederen aan de boedel onttrokken zijn; – een goed heeft weggegeven of beneden de waarde heeft verkocht; – ten tijde van het faillissement of op een moment dat hij wist dat het faillissement niet te voorkomen was, een crediteur heeft bevoordeeld boven andere crediteuren; – niet heeft voldaan aan de administratieplicht door geen goede boekhouding te voeren. Deze situatie vertoont veel overeenkomsten met een zogenaamde ‘pauliana’. De pauliana is een andere actie die de curator kan instellen om goederen terug te halen naar de boedel. Hij kan daartoe een voor faillissement verrichte rechtshandeling vernietigen en goederen terughalen of alsnog een reële koopprijs van de koper vorderen. Op bedrieglijke bankbreuk staat een gevangenisstraf van zes jaar. Er is dus door de wetgever niet lichtzinnig over gedacht. Een pauliana komt veelvuldig voor bij faillissementen. Niet iedereen die dit doet is kwaadwillend. Men denkt er vaak niet goed over na en weet al helemaal niet wat de gevolgen zijn. Men moet zich er echter wel bewust van zijn dit handelen niet alleen civielrechtelijke, maar ook strafrechtelijk gevolgen kan hebben. De man vermeld in het artikel De Telegraaf werd overigens veroordeeld tot een gevangenisstraf.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

16 mei 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

8 mei 2025

Wat te doen als schuldeiser bij een faillissement?

Wat u als schuldeiser kunt doen bij een faillissement: van uw rechten en mogelijkheden tot de rol van de curator en rechter-commissaris, en de manieren waarop een faillissement kan eindigen.

Lees meer

Lees meer over

1 april 2025

Opzegging financiering door de bank: weer gaat het om redelijkheid en billijkheid

Recent heeft de Rechtbank Limburg een vonnis gewezen over beëindiging met onmiddellijke ingang van een kredietovereenkomst.

Lees meer

Lees meer over

25 maart 2025

Regresvorderingen in de WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen