Maar bent u eigenlijk wel altijd verantwoordelijk voor schade bij bedrijfsuitjes?
Veiligheid op het werk
Als werkgever heeft u een zorgplicht ten opzichte van uw werknemers. Dit betekent dat het uw verantwoordelijkheid is om te zorgen voor veiligheid op het werk en de werkomgeving. In beginsel is de werkgever dus aansprakelijk voor schade die werknemers veroorzaken indien de schade door een fout gedurende werkzaamheden is ontstaan en de werkgever zeggenschap over de werknemer had. Of er sprake is van een fout en of deze fout in verband staat met de arbeid, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Ben ik aansprakelijk bij een kantooruitje of borrel?
Een borrel of een kantooruitje kan onder de noemer ‘werk’ vallen. De borrel hoeft hiervoor niet persé op de werkvloer plaats te vinden. Ook als het uitje buiten de deur plaatsvindt en de werkgever niet zelf de organisatie op zich heeft genomen, maar dit door een evenementenorganisatie laat uitvoeren, kan er sprake zijn van aansprakelijkheid voor de werkgever. Hoe meer de activiteiten verband houden met het werk des te groter is de kans dat aansprakelijkheid van de werkgever wordt aangenomen. Zelfs indien de werknemers vrijwillig aan de activiteiten meedoen.
Ben ik aansprakelijk tijdens een dagje uit met kantoor?
Een dagje uit met kantoor op een normale werkdag zal bij calamiteiten al snel aansprakelijkheid opleveren voor de werkgever. Echter niet in alle gevallen. Zo zal een werknemer die bij een door het bedrijf georganiseerde autorally grove verkeersovertredingen maakt zich niet op de aansprakelijkheid van de werkgever kunnen beroepen omdat van de werkgever niet verlangd kon worden dat hij dergelijke grove overschrijdingen van de verkeersnormen had kunnen voorkomen.
Ook de Rechtbank Alkmaar oordeelde anders. Verschillende medewerkers van een vliegtuigmaatschappij beleven tussen twee vluchten in een leuke avond uit. Op deze avond rijdt één van de medewerkers een andere medewerker aan in een golfkarretje. Hoewel de rechtbank oordeelde dat het ongeluk plaatsvond onder werktijd, had het rijden in een golfkarretje dusdanig weinig met de werkzaamheden te maken dat de werkgever niet aansprakelijk was.
Ben ik aansprakelijk tijdens sportwedstrijden?
Hoe zit het precies met sportwedstrijden? Veel werkgevers zijn huiverig om hun naam te verbinden aan activiteiten die door hun werknemers zelf worden georganiseerd. Een voorbeeld daarvan is het bedrijfsvoetbal. De werknemers doen vrijwillig mee, de wedstrijden vinden niet plaats op de werkplek, worden veelal buiten werktijd georganiseerd en hebben over het algemeen een vriendschappelijk karakter. Naar mijn mening zal bij blessures opgelopen tijdens de wedstrijd niet snel aansprakelijkheid van de werkgever kunnen worden aangenomen.
Conclusie & advies
Zorg als werkgever voor een grondige check van de veiligheidsrisico’s en zorg voor een goede verzekering. Mochten de activiteiten worden uitbesteed aan een evenementenbureau, zorg dan als werkgever voor een grondige check van de veiligheidsrisico’s en adequate verzekering bij dit bureau. Heeft u een vraag over uw aansprakelijkheid tijdens een bedrijfsuitje, neem dan gerust contact op.