4 oktober 2012
Voor reorganisaties binnen de sector Rijk gold tot 1 januari 2012 het Sociaal Flankerend Beleid.
Vanaf die datum heeft dat tot op zekere hoogte nawerking voor lopende reorganisaties. Maar vooral gelden weer de normale regels van het ARAR. Die regels zijn minder gunstig voor ambtenaren die worden geconfronteerd met reorganisatie(ontslag). Dit was reden voor de vakbonden snel met de Minister van BZK te overleggen over nieuw sociaal beleid vanaf 2012.
Dit overleg heeft voor de zomer geleid tot een conceptovereenkomst voor van-werk-naar-werk-begeleiding. De status daarvan was en is echter wat onduidelijk. De leden van de vakbonden hebben met een tekstvoorstel ingestemd en de vakbonden spraken in de zomer van een reeds tot stand gekomen nieuw sociaal beleid, inclusief een ontslagverbod bij reorganisatie. De minister echter spreekt van “verkennende gesprekken” over een nieuw van-werk-naar-werk-beleid. Hoe het ook zij: minister Spies heeft definitief op 1 oktober 2012 laten weten dat het demissionaire kabinet er geen handtekening onder zet, zodat er (nog) geen nieuwe afspraken zijn over sociaal beleid bij reorganisaties.
Hoewel er dus geen akkoord is, toch enkele hoofdlijnen uit het concept van de “Overeenkomst Sociaal Beleid Rijk: van werk naar werk (VWNW) beleid”
De herplaatsingstermijn van 18 maanden en de vertrekpremie van maximaal 24 maanden vindt de minister te ruim in de huidige economische situatie, blijkens persbericht van 1 oktober. Die onderdelen staan sinds de zomer in de besproken conceptovereenkomst. Ook kent het ARAR in artikel 49g al een termijn van 18 maanden. Die is zoals gezegd echter wél aan de achterkant begrensd door het reorganisatieontslag (artikel 96 ARAR). In het voorgestelde sociaal beleid lijkt daarentegen sprake te zijn van een open einde als het VWNW-plan binnen 18 maanden niet leidt tot een passende functie elders. In de huidige economische tijd is het niet ondenkbaar dat het bevoegd gezag niet slaagt in het vinden van een andere functie. In zo’n situatie voorziet het nieuwe sociaal beleid in feite in nog een extra zoekperiode, in beginsel zonder einddatum. Er lijkt daarmee sprake te zijn van een open-einde-regeling.
De vakbonden staan op het punt om acties, wellicht stakingen, te starten vanwege het uitblijven van een nieuw sociaal beleid. Inmiddels zijn ook de ondernemingsraden door de vakbonden opgeroepen om niet mee te werken aan reorganisatietrajecten zolang er geen akkoord is over nieuw sociaal beleid. Hoe dit de komende weken en maanden verder gaat, is nog afwachten en zal mede afhankelijk zijn van de opstelling van een nieuw kabinet. Voorlopig blijven dus de huidige ARAR-bepalingen leidend bij reorganisaties en bijbehorende ontslagen.