9 mei 2013
Van 25 tot 27 april 2013 kwamen 25 teams uit 22 landen bijeen in Den Haag voor de Telders Moot Court Competition.
Dit pleitconcours voor studenten van Europese Universiteiten wordt sinds 1977 jaarlijks georganiseerd en is uitgegroeid tot het meest toonaangevende pleitconcours van Europa. Teams van zeker 40 universiteiten doen jaarlijks mee aan de nationale voorrondes. De twee beste teams van elk land gaan uiteindelijk door naar de finale rondes in het Vredespaleis in Den Haag. De teams moeten in twee dagen tijd, tegenover rechters vanuit de hele wereld, in de huid kruipen van de eisende en de verdedigende partij. Op de finaledag stond dit jaar de Universiteit van Leiden tegenover de Universiteit van Helsinki. Ten overstaan van een tribunaal, bestaande uit rechters Keith en Dugard van het Internationaal Gerechtshof en voormalig President van de Hoge Raad Davids, won Leiden uiteindelijk de wedstrijd.
In de casus van dit jaar kwamen diverse deelgebieden van het Internationaal publiekrecht aan de orde; onder meer fundamentele vragen ten aanzien van territoriale soevereiniteit, verdragsinterpretatie, het vaststellen van de grenzen, schaliegas exploitatie, de dreiging van grensoverschrijdende milieuvervuiling, de verplichtingen ten aanzien van milieu-effectrapportages, rivierenrecht, biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en de rechten van toekomstige generaties.
GMW is trots dat zij al enkele jaren aan dit bijzondere concours als sponsor verbonden is, en sinds dit jaar als hoofdsponsor. Daarnaast doen enthousiaste advocaten van GMW al twee jaar dienst als rechter. Dit jaar waren Fraukje Panis, Elena Deliran en Laura Zuydgeest de afgevaardigden. Deze dubbele betrokkenheid volgt onze visie op het recht: enerzijds ondersteunen we educatieve mogelijkheden voor aanstormend talent en anderzijds participeren we actief in deze vriendschappelijke juridische strijd in het Vredespaleis. Want het recht is naast ons werk ook onze passie!
Het pleitconcours is vernoemd naar Professor Benjamin Marius Telders. Deze rechtsgeleerde en politicus werd in 1931 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Volkenrecht aan de juridische faculteit van de Universiteit Leiden. Zijn enorme interesse in en kennis van het volkenrecht werd alom gerespecteerd. Zijn enthousiasme was groot en hij wist in korte tijd een bekende naam te worden binnen zijn vakgebied. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was voor Telders een slag maar kon hem niet onderdrukken. Zijn scherpe gevoel voor rechtvaardigheid en geloof in het recht bracht hem uiteindelijk in direct conflict met de bezetter. Na een lange periode in verschillende concentratiekampen kwam de bevrijding voor Benjamin Telders net te laat. Op 6 april 1945 overleed Telders aan de gevolgen van typhus in Bergen-Belsen. Zijn naam en gedachtenis leven echter onverminderd voort en in zijn naam mogen jaarlijks tientallen studenten zich op een hoogstaand en uniek platform bekwamen in het volkenrecht.