22 november 2021

Interessante uitspraak: een geslaagd beroep op rechtsverwerking bij alimentatie-achterstand

Door Susan Meijler

Wanneer een ex-partner is gestopt met het betalen van de alimentatie kan dat vervelend zijn. De ex-partner die de alimentatie niet ontvangt, kan de betaling trachten te laten innen door het LBIO maar soms vormt de  alimentatie-achterstand onderwerp van discussie bij de rechter.

Onder bepaalde omstandigheden kan een verzoek tot betaling afgewezen worden. Recent is namelijk een uitspraak gedaan door de Rechtbank Noord-Nederland over een verzoek tot betaling van de alimentatie-achterstand. Dit verzoek van de vrouw werd afgewezen door een geslaagd beroep van de man op rechtsverwerking. Ik schets kort de zaak.

De zaak

De man is gestopt met de betaling van de kinder- en partneralimentatie nadat hij financieel in zwaar weer kwam. De besloten vennootschap van de man ging failliet waarna de activiteiten werden doorgezet in een nieuwe, door de vrouw opgerichte vennootschap. De man was in loondienst van deze nieuwe vennootschap en kreeg een gering salaris. De vrouw kreeg, terwijl zij geen werkzaamheden verrichtte, een management fee uit de vennootschap waarmee zij in haar levensonderhoud kon voorzien. Na vier jaar maakt de vrouw alsnog aanspraak op de alimentatie-achterstand. De man beroept zich op rechtsverwerking. Dit betekent dat iemand die een bepaald recht heeft daar geen beroep meer op kan doen doordat diegene zijn of haar rechten zou hebben verspeeld.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat het beroep op rechtsverwerking slaagt. De vrouw heeft zich op een wijze gedragen dat het niet redelijk is om alsnog aanspraak te maken op de achterstallige alimentatie. De vrouw zou het vertrouwen bij de man hebben gewekt dat zij geen aanspraak meer zou maken op de alimentatie-achterstand. De vrouw heeft de man ook niet eerder gesommeerd om de alimentatie-achterstand te betalen. Bovendien was de vrouw op de hoogte van de financiële problemen van de man en heeft zij juist met hem meegedacht om tot oplossingen te komen. Het alsnog geldend maken van haar aanspraak op de achterstand zou de positie van de man onredelijk benadelen of bezwaren.

Advies

Zijn afspraken over het al of niet betalen van alimentatie niet duidelijk of mondeling overeengekomen, let dan op en leg alles goed vast of win advies in. Neem gerust contact met ons. 

 

Susan Meijler

Susan Meijler

Advocaat

Susan Meijler is een zeer ervaren familierecht advocaat.