8 oktober 2021

Interessante uitspraak: Hof beëindigt alimentatieplicht omdat sprake is van samenwonen

Door Susan Meijler

Al een aantal keer schreef ik over art. 1:160 BW de bepaling waardoor de alimentatieplicht eindigt omdat de ex-partner kort gezegd samenwoont als ware hij of zij gehuwd.

Ik constateer dat er steeds een klein beetje meer ruimte komt voor de moeilijke positie waarin de alimentatieplichtige verkeert, de bewijslast is zwaar. Een uitspraak die hierover recent is gedaan in mei van dit jaar door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, trok weer mijn aandacht. Ik schets kort de zaak.

De man stelt dat de vrouw samenwoont en dat zijn alimentatieverplichting daarom is vervallen. De rechtbank wijst het verzoek van de man af en de man gaat in hoger beroep. Hij wil, voor zover hier van belang, dat de alimentatie wordt beëindigd, dat de vrouw de ten onrechte betaalde alimentatie aan hem moet terug betalen en dat de vrouw de recherchekosten die de man heeft gemaakt moet vergoeden.

De vrouw stelt dat de relatie met haar nieuwe partner inmiddels anders is geworden. Het Hof gaat daaraan voorbij en kijkt naar de situatie voorafgaand aan die door de vrouw gestelde wijziging. Het Hof is van oordeel dat sprake is geweest van een samenwoning in de zin van art. 1:160 BW ondanks dat het samenleven in twee woningen plaats vond.

Volgens het hof is er sprake van;

  • Een affectieve relatie
  • De vrouw en haar nieuwe partner brachten zeer veel tijd met elkaar door in één van hun woningen. De man heeft dat onderbouwd met behulp van een recherche bureau.
  • De vrouw en haar nieuwe partner konden in elkaars woning binnenkomen en hadden in beide woningen een fiets
  • De vrouw en haar nieuwe partner verbleven ook in elkaar woning wanneer de ander niet aanwezig was
  • De vrouw en haar partner brachten de vakanties en feestdagen samen door en hielpen elkaar bij klussen, tuinieren, etc in beide woningen
  • De vrouw en haar partner waren gedurende meerdere periodes samen wanneer één van hun ziek was

Het Hof bepaalt dat de alimentatieplicht is beëindigd, dat de vrouw de ten onrechte ontvangen alimentatie met rente moet terugbetalen aan de man en zij moet de door de man gemaakte recherche kosten betalen. Heeft u een vraag over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op.

Susan Meijler

Susan Meijler

Advocaat

Susan Meijler is een zeer ervaren familierecht advocaat.