12 oktober 2021
De beslissing om van uw partner te scheiden en vervolgens bij de rechtbank de echtscheiding aan te vragen, is één van de lastigste beslissingen in iemands leven. Het wordt niet voor niets onder de “life events” geschaard.
De meest voorkomende redenen om te scheiden zijn botsende karakters, ‘op elkaar uitgekeken zijn’, ontrouw/verliefdheid, gebrek aan intimiteit, wisselende toekomstplannen, geld en (bij nieuwe relaties) irritaties over elkaars kinderen. Interessant om te zien is ook dat er perioden aan te wijzen zijn waarin het aantal echtscheidingen hoger ligt, zoals na vakanties en na de feestdagen, als de relatie nog meer onder druk is komen te staan, of in het begin van het nieuwe jaar.
Soms dienen de voortekenen voor een echtscheiding zich aan. Dat kan langzaam en sluipenderwijs gaan: de aandacht voor de ander vermindert, de intimiteit neemt af of ontbreekt, er zijn meer en heftigere meningsverschillen of ruzies en er is sprake van slechte communicatie. Het kan ook snel en onverwacht gaan, zoals bij gebleken ontrouw of verliefdheid. Wat er ook speelt, in de praktijk blijkt vaak dat de echtgenoot die wil scheiden meer tijd had moeten nemen alvorens te beslissen om te gaan scheiden. De tijd nemen is belangrijk.
In Nederland is voor het vragen van een echtscheiding -alleen de rechter kan de echtscheiding uitspreken- slechts nodig dat aangevoerd wordt dat het huwelijk duurzaam is ontwricht. Meer niet. Geen voorbeelden, geen uitleg. Ook al lijkt het dus zo “eenvoudig” (los van de andere complexe onderwerpen die bij een echtscheiding om de hoek komen), kan het wenselijk zijn uzelf een aantal vragen te stellen die vooraf moeten gaan aan de beslissing om te scheiden.
De allerbelangrijkste vraag is: houdt u nog van uw partner? Als het antwoord “ja” is en u denkt dat uw huwelijk het waard is om gered te worden, overweeg dan counseling of relatietherapie. Ga met elkaar in gesprek. Ga na wat de reden is van de mogelijke echtscheiding. Is het huwelijk onherroepelijk stukgelopen (duurzaam ontwricht)? Dan wordt het lastig om het nog te lijmen. Is uw beslissing gebaseerd op emotie of op logica? Emotionele beslissingen kunnen minder duurzaam blijken, maar aan de andere kant: het verstand kan voor beklemming en kilheid in de relatie zorgen. Is dat de bedoeling?
Denk na over de gevolgen van de beëindiging van uw relatie voor uw kinderen, wier belangen altijd op de eerste plaats moeten komen. Ga ook na hoe uw financiële situatie zal veranderen. Hoe staat u ervoor na een echtscheiding? Op voorhand hierover nadenken en advies inwinnen, kan helpen bij het nemen van een beslissing.
Ook uw sociale netwerk kan een rol spelen. Is er hulp te verwachten na de scheiding en van wie? Praat met goede vrienden of familieleden (niet te veel) die wellicht een helder advies kunnen geven. Vergeet ook uw werk niet. Mogelijk kunt u vanuit uw werk steun bij scheiding krijgen, door bijvoorbeeld extra vrije tijd voor het ophalen van de kinderen als ze ziek zijn.
Nadat u dit allemaal de revue hebt laten passeren en besluit dat echtscheiding de enige weg vooruit is, zorg er dan voor dat u (tijdig) een ervaren familierechtadvocaat in de arm neemt. Aan te raden is om een familierechtadvocaat te nemen die lid is van de vFAS -de vereniging van familierechtadvocaten. Bij de vFAS aangesloten advocaten/mediators zijn gespecialiseerd in echtscheiding en relatiebreuken. Deze advocaten proberen op constructieve wijze, bij voorkeur in overleg met (de advocaat van) uw partner, de scheiding te regelen.
Overweegt u een scheiding? Neem dan gerust contact met mij op. Ik ben ruim 30 jaar echtscheidingsadvocaat, ben scheidingsmediator en lid van de vFAS en de VvCP (de vereniging voor overlegscheiding). Ik help u graag.