31 oktober 2017

Vanaf 1 januari 2018 gaat de nieuwe wet beperkte gemeenschap van goederen in

Door Susan Meijler

Ik kan u nu laten weten dat per 1 januari 2018 de nieuwe wet beperkte gemeenschap van goederen in gaat.

In navolging op deze blog, vertel ik wat deze wet precies inhoudt en wat dit voor u betekent.

Wat betekent dit voor u?

Stellen die vanaf 1 januari 2018 gaan trouwen, trouwen automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de bezittingen en schulden die u en uw echtgenoot in het huwelijk brengen, niet langer in de gemeenschap vallen. U blijft dus alleen verantwoordelijk voor de door u gemaakte schulden en bezittingen die u al had voor het aangaan van het huwelijk. Ook tijdens en voor het huwelijk ontvangen erfenissen en schenkingen blijven buiten de gemeenschap. Feitelijk komt het erop neer dat u enkel het tijdens het huwelijk opgebouwde vermogen deelt met uw echtgenoot.

Wat als u dit niet wilt?

Indien u niet wenst dat de door u gemaakte schulden en/of verkregen vermogen alleen van u blijft, kunt u dit laten vastleggen in zogeheten huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden kunnen worden opgesteld door een notaris. In huwelijkse voorwaarden kunnen afspraken worden vastgelegd, zoals de door u gemaakte schuld voor rekening van u en uw echtgenoot tezamen komt.

Al gehuwd voor 1 januari 2018, wat verandert er dan?

Indien u getrouwd bent voor 1 januari 2018, dan verandert er niets. Indien u geen huwelijkse voorwaarden heeft laten opstellen, bent u automatisch in algehele gemeenschap van goederen gehuwd. Dit blijft zo, tenzij u alsnog huwelijkse voorwaarden laat opstellen. Als u bent gehuwd in algehele gemeenschap van goederen, dan betekent dit dat alle schulden en bezittingen gezamenlijk zijn. Ook eventuele verkregen erfenissen (zonder uitsluitingsclausule) of schenkingen, zijn gemeenschappelijk.

Vragen?

Mocht u vragen hebben over de nieuwe wet of andere familierechtelijke vragen, dan help ik u uiteraard graag verder. U vindt mijn gegevens aan de rechterzijde van de pagina.

Deze blog is geschreven in nauwe samenwerking met Bianca Kok-Beekhuizen, legal assistant van de sectie Familie en Erfrecht.

 

Susan Meijler

Susan Meijler

Advocaat

Susan Meijler is een zeer ervaren familierecht advocaat.