16 juli 2020

Samenwoners, leef niet in het wild!

Door Lise-Milou Lagerwerf

Als u geld investeert in het vermogen van uw partner, bijvoorbeeld diens woning, krijgt u dan bij een relatiebreuk uw geld terug?

Als u niets op papier zet, wordt dat lastig, omdat in de wet niets is geregeld voor samenwoners en volgens de Hoge Raad de wettelijke regeling voor gehuwden niet ook van toepassing is op ongehuwden. Gesteld dat u toch een vergoedingsecht heeft (bv. conform afspraak), dan volgt nog een valkuil namelijk of het vergoedingsrecht inmiddels is verjaard.

Verjaring

Verjaring van een vordering betekent dat na verloop van een bepaalde tijd een vordering niet meer kan worden opgeëist. Er gelden in de wet verschillende verjaringstermijn voor verschillende soorten vorderingen.

Verjaring voor gehuwden

Voor gehuwden gelden geen verjaringstermijnen tijdens het huwelijk. De gedachte hierachter is dat het een relatie geen goed doet om al tijdens het huwelijk een gedane investering te moeten opeisen. Daarom is in de wet bepaald dat vergoedingsrechten voor echtgenoten pas verjaren 6 maanden na de echtscheiding.

Verjaring voor ongehuwden

Voor ongehuwde samenwoners is niets geregeld. Het is dus de vraag tot wanneer u uw investering in het vermogen van uw partner kan terug eisen. Moet u dat al doen tijdens uw relatie om verjaring te voorkomen? Dat is onduidelijk.

Aan de ene kant is door de Hoge Raad bepaald dat de wettelijke regeling inzake vergoedingsrechten voor gehuwden niet analoog van toepassing zijn op ongehuwden. Daarom zal in de meeste gevallen de algemene verjaringstermijn gelden van 5 jaar (na de investering). Dit betekent dat uw vergoedingsrecht al tijdens uw relatie kan verjaren, terwijl u zich hiervan niet bewust bent.

Aan de andere kant is in recente uitspraken (bv. Hof Den Haag 4 februari 2020, ECLI:NL:GHDHA:2020:409 bepaald dat voor samenwoners dezelfde verjaringstermijn geldt als voor gehuwden. Dit betekent dat u tot 6 maanden na het verbreken van uw relatie uw investering kunt terugvorderen bij uw (ex-)partner.

Oplossing?

Als u wilt voorkomen dat u aan het einde van uw relatie uw investering in het vermogen van uw partner niet meer terug kan krijgen, is het verstandig om een samenlevingsovereenkomst op te stellen. In een samenlevingsovereenkomst kunt u laten opnemen dat u een vergoedingsrecht heeft en dat dit recht pas verjaart nadat uw relatie is verbroken en niet al tijdens uw relatie. Kortom: met een samenlevingsovereenkomst, weet u waar u aan het einde van uw relatie aan toe bent en woont u niet langer samen ‘in het wild’.

Heeft u een vraag over dit onderwerp? U kunt altijd contact met mij opnemen. 

Deze blog verscheen eerder in De Telegraaf.

 

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Advocaat

Lise-Milou is gespecialiseerd in het familierecht. Haar focus ligt op (internationale) echtscheidingen.