1 januari 1970

Waar aan te denken voordat een echtscheidingsprocedure wordt gestart?

Door Judith de Waardt

De beslssing om van uw partner te gaan scheiden en vervolgens om bij de rechtbank de echtscheiding aan te vragen, is één van de lastigste belissingen in iemands leven.

Het wordt niet voor niets onder de “life events” geschaard.

De meest voorkomende redenen om te scheiden zijn botsende karakters,op elkaar uitgekeken zijn, ontrouw /verliefdheid, gebrek aan intimiteit, wisselende toekomstplannen, irraties over elkaars kinderen en geld.

Er zijn ook perioden aan te wijzen waarin het aantal echtscheidingen hoger ligt, zoals na de vakantie en na de feestdagen (als de relatie onder druk is komen te staan) of in het begin van het nieuwe jaar.

Soms dienen de voortekenen voor een echtscheiding zich aan en dat kan langzaam en sluipenderwijs gaan: de aandacht voor de ander vermindert, de intimitiet neemt af of ontbreekt, meer en heftigere meningsverschilen of ruzies, slechte commuicatie of steeds minder samen met elkaar optrekken.
Het kan ook snel en onverwacht gaan, zoals bij gebleken ontrouw of verliefdheid.
Wat er ook speelt, in de praktijk blijkt vaak dat de echtgenoot die wil schieden, of de scheidende echtgenoten, meer tijd had(den) moeten nemen alvorens te beslissen om te gaan scheiden. De tijd nemen is belangrijk.

In Nederland is voor het vragen van een echtscheiding -alleen de rechter kan de echtscheiding uitspreken- slechts nodig dat aangevoerd wordt dat het huwelijk duurzaam is ontwricht. Meer niet. Geen voorbeelden, geen uitleg. Dat is het.

Ook al lijkt het dus zo “eenvoudig” (los van de andere onderwerpen die bij een echtscheiding om de hoek komen kijken en die complex kunnen zijn), is het wenselijk uzelf een aantal vragen te stellen die vooraf moeten gaan aan de beslissing om te scheiden.

 

De allerbelangrijkste vraag is: houdt u nog van uw partner? Als het antwoord ja is en u denkt dat uw huwelijk het waard is om gered te worden, overweeg dan counseling of relatietherapie. Ga met elkaar in gesprek.

Ga na wat de reden is van de mogelijke echtscheiding. Is het huwelijk onherroepelijk stukgelopen (duurzaam ontwricht) ? Dan wordt het lastig om het nog te lijmen. Is uw beslissing gebaseerd op emotie of op logica? Ofwel: het hart volgen of het verstand? Emotionele beslissingen kunnen minder duurzaam blijken, het verstand volgen kan bijv. voor beklemming en kilheid in de relatie zorgen.

Denk na over de gevolgen van de beëindiging van uw relatie voor uw kinderen, wier belangen altijd op de eerste plaats moeten komen.
Ga ook na hoe uw financiële situatie zal veranderen. Hoe staat u ervoor na een echtscheiding? Op voorhand hierover nadenken en advies inwinnen kan behulpzaam zijn.

Ook uw sociale netwerk kan een rol spelen. Is er hulp te verwachten na de scheiding en van wie? Praat met goede vrienden of familieleden die wellicht een helder advies kunnen geven. Vergeet ook het werk niet. Mogelijk kunt u vanuit uw werk steun bij scheiding krijgen, door bijv. extra vrije tijd bij eventualiteiten, zoals als de kinderen ziek zijn of naar school moeten worden gebracht.

 

Nadat u dit allemaal de revue hebt laten passeren, en besluit dat echtscheiding de enige weg vooruit is, zorg er dan voor dat u (tijdig) een ervaren familierechtadvocaat in de arm neemt. Aan te raden is om een familierechtadvocaat te nemen die lid is van de vFAS -de vereniging van advocaten- mediator die zich gespecialiseerd zijn in het familierecht en echtscheiding /relatiebreuken. Deze advocaten proberen op constructieve wijze, bij voorkeur in overleg met (de advocaat van) uw partner, de scheiding te regelen.

 

OVER GMW ADVOCATEN

GMW heeft is een van de toonaangevende advocatenkantoren in Nederland op het gebied van echtscheidings-en familierecht.

Als gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat en mediator, lid van de vFAS en de VvCP (de vereniging voor overlgescheiding), heeft Antoine de Werd ruim 30 jaar ervaring. Hj is een van de grondleggers van GMW advocaten.

Antoine staat bekend om zijn ….. aanpak.

 

Voor meer informatie:

Judith de Waardt