14 december 2010
In oktober jl. heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen die een beperking stelt aan de stilzwijgende verlenging van abonnementen en lidmaatschappen. De wet zal in werking treden op 1 januari 2012.
Op dit moment is het zo dat ondernemingen en klanten min of meer vrij zijn te bepalen hoe lang een abonnement of lidmaatschap duurt, of dat abonnement / lidmaatschap aan het eind van die termijn stilzwijgend wordt verlengd, en zo ja, voor hoe lang. Zo is het mogelijk dat een abonnement op een mobiele telefoon of sportschool wordt afgesloten voor een jaar, en dat 1) dat abonnement automatisch wordt verlengd met nog eens een jaar als de consument dat abonnement niet vantevoren heeft opgezegd, 2) die opzegging drie maanden vantevoren gedaan moet zijn, en 3) die opzegging schriftelijk moet zijn, ook al is het abonnement zelf per Internet of e-mail is afgesloten. Dat betekent dat een opzegging die niet drie maanden, maar twee maanden voor afloop van het abonnement is gedaan, niet geldig is en het abonnement toch doorloopt, en wel voor een heel jaar. Ook vinden veel mensen het lastig dat het afsluiten van een abonnement erg makkelijk via internet kan, maar opzegging per post moet, terwijl onduidelijk is hoe zo’n opzegging er uit moet zien, en waar die naartoe gestuurd moet worden.
De nu aangenomen Wet inzake stilzwijgende verlenging opzegtermijn bij lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten, maakt hieraan een eind. De wet bevat een wijziging in enkele bepalingen in het Burgerlijk Wetboek die gaan over algemene voorwaarden. Deze wijzigingen houden het volgende in:
Verenigingen moeten het hun leden makkelijk maken er achter te komen hoe zij het lidmaatschap kunnen opzeggen, door dit opvallend te vermelden op de hoofdpagina van de website en op p. 1, 2 of 3 van het ledenblad. Er worden geen beperkingen gesteld aan de manier van opzeggen of de duur van de verlenging, zodat stilzwijgende verlenging van het lidmaatschap van een vereniging met een heel jaar mogelijk blijft.