Telt iedere bonus mee voor het berekenen van de transitievergoeding
Telt iedere bonus mee voor het berekenen van de transitievergoeding

Telt iedere bonus mee voor het berekenen van de transitievergoeding?

Tot voor kort dachten we allemaal dat iedere bonus meetelde voor het berekenen van de transitievergoeding. Maar, recente jurisprudentie – zowel een kantonrechter als een Hof – bevestigt deze zienswijze niet. In deze blog vertel ik u hier meer over.

Hoe zat het ook alweer met het berekenen van de transitievergoeding?

Het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding, verder uitgewerkt in de Regeling looncomponenten en arbeidsduur, geeft aan dat de transitievergoeding afhankelijk is van een aantal looncomponenten.
Die zijn:

  1. Het basis maandsalaris;
  2. De vakantietoeslag;
  3. Overeengekomen vaste looncomponenten in de laatste 12 maanden (overwerkvergoeding of ploegentoeslag);
  4. Overeengekomen variabele looncomponenten in de laatste 36 maanden, zoals bonussen, winstuitkeringen of eindejaarsuitkeringen.

Overeengekomen variabele looncomponenten

Nu gaat het om de term “overeengekomen variabele looncomponenten”. De looncomponenten tellen dus alleen mee als deze afgesproken zijn. Voorwaarde is ook dat de looncomponenten afhankelijk moeten zijn van het presteren van de werknemer, van het resultaat van het bedrijf of een combinatie van de twee.

De discretionaire bonus

Dit betekent dat een discretionaire bonus niet meetelt voor de transitievergoeding. Als een werknemer jaarlijks zomaar een bonus krijgt overgemaakt, dan is die bonus niet overeengekomen. Ook is deze bonus niet afhankelijk van het presteren van de werknemer of het resultaat van het bedrijf. De werkgever beslist dan eenzijdig over de eventuele toekenning en hoogte daarvan. Let dus op, zowel werkgevers als werknemers, alleen overeengekomen bonussen tellen mee voor de transitievergoeding.

Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp óf andere arbeidsrecht vragen? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen. U kunt mij bereiken via de gegevens aan de rechterzijde van deze pagina.