6 oktober 2022

De indeplaatsstelling

Door Raymond de Mooij

Als advocaat krijg je de cliënten die je verdient, wordt wel gezegd.

De vraag is of dat andersom ook geldt. Waarschijnlijk niet, want mijn wederpartij de heer Lee Wo Pong was een aardige, slimme man en dat kon je van zijn advocaat niet zeggen. Mr. Kabouter oefende een algemene praktijk uit. Hij deed allerlei soorten zaken door elkaar, wat niet altijd een garantie voor kwaliteit is.

Huurkorting

Wo Pong huurde sinds 2001 een winkel in de Randstad van mijn cliënte Torenhoog B.V. In die ruimte exploiteerde de man een sushibar. Jim Bello van Torenhoog belde mij. “Ik lig in de clinch met een advocaat, een zekere mr. Kabouter. Hij eist namens zijn cliënt Wo Pong een huurkorting. Wo Pong zou door de coronamaatregelen te maken hebben gehad met een omzetdaling, maar ik zet daar mijn vraagtekens bij.” Terecht, want de huurder had via een uitgifteluik in zijn winkel gewoon zaken kunnen doen. Jim Bello vertelde dat hij mr. Kabouter tevergeefs gevraagd had om omzetcijfers van zijn cliënt te verstrekken.

“Uiteindelijk ben ik bij Wo Pong langsgereden. Die vertelde dat een kleine tegemoetkoming voldoende zou zijn en dat hij zijn sushibar eigenlijk wilde verkopen. Hij wil met pensioen”. Probleem voor Wo Pong was dat zijn huurcontract binnen een jaar afliep. Niemand zou zijn sushibar willen kopen en akkoord gaan met een zogenaamde indeplaatsstelling, als de huurovereenkomst een paar maanden later zou eindigen.

Jim Bello had uiteindelijk contact met mr. Kabouter weten te krijgen. “Ik stelde voor om Wo Pong een huurkorting van 25 procent te geven en een nieuwe huurovereenkomst voor tien jaar af te sluiten. Dan kon de man zijn winkel verkopen.” Mr. Kabouter had het vriendelijke aanbod niet begrepen en mijn client uitgefoeterd. Hoe Torenhoog het in haar hoofd haalde om een bejaarde man te verleiden zijn hoofd in de strop van een nieuw huurcontract te steken.

De indeplaatsstelling

Ik belde mr. Kabouter om hem de zaak uit te leggen, maar kreeg ook de wind van voren. Zijn cliënt zou niet akkoord gaan met het voorstel. Gelukkig lukte het Jim Bello om Wo Pong ervan te overtuigen een andere advocaat te zoeken. Ook een soort indeplaatsstelling dus. De nieuwe advocaat was een huurrechtspecialist. Binnen een paar dagen was de zaak geschikt. Niet veel later vond Wo Pong een partij die zijn sushibar wilde kopen. Hij kon gaan genieten van zijn oude dag.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem bij juridische vragen direct contact met ons op.

De column “De indeplaatsstelling” is geschreven voor Den Haag Centraal. Raymond de Mooij schrijft hier maandelijks over wat hij meemaakt in zijn praktijk.

Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Advocaat/partner

Raymond de Mooij is één van de grondleggers van GMW advocaten.

Gerelateerde blogs

6 juni 2023

Robotadvocaat

In Amerika is een ‘robot lawyer’ op de markt gebracht. Een app met juridische informatie die het inschakelen van een advocaat overbodig zou maken. ‘Fight corporations’, ‘find hidden money’, ‘beat bureaucracy’. Dat is wat de robot kan en wil. ‘Sue everybody,’ is het dringende advies.

Lees meer

23 mei 2023

Aanneming van werk

Er is sprake van een aanneemovereenkomst als de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verplicht om tegen betaling van een geldsom een werk op te leveren.

Lees meer

8 mei 2023

Miskleun

Op 1 oktober 2019 werd er door justitie een inval gedaan in de woning en het kantoor van wethouder en locoburgemeester Richard de Mos.

Lees meer