19 februari 2021

GMW advocaten rondt eerste WHOA-procedure van Nederland succesvol af

Door GMW lawyers

Sinds 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord van kracht.

<< Bekijk hier direct het vonnis >>

Sinds 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord van kracht. Deze wet geeft ondernemers in financieel zwaar weer een instrument om een faillissement te voorkomen.

Samen met hun cliënt hebben Christiaan Mensink en Martijn Dellebeke van GMW advocaten de 120 schuldeisers een akkoord aangeboden. Nadat een meerderheid van ruim 90% van alle schuldeisers met dat voorstel had ingestemd, heeft de Rechtbank Noord-Holland op 19 februari 2021 het akkoord goedgekeurd. Daarmee is het akkoord verbindend geworden voor alle schuldeisers, ook voor schuldeisers die tegen het akkoord hadden gestemd.

Christiaan Mensink: “Met deze bekrachtiging is het faillissement van de onderneming daadwerkelijk voorkomen en kan de ondernemer verder met een financieel gezond bedrijf. Tegelijkertijd zijn ook de betrokken schuldeisers beter af dan bij een faillissement. Een win-win situatie, precies waarvoor de WHOA bedoeld is.”

Deze uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland is de eerste bekrachtiging van een onderhands akkoord op grond van de WHOA in Nederland.

Meer over de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)

De WHOA maakt voor ondernemers in zwaar weer een extra instrument beschikbaar om een faillissement te voorkomen, door het herstructureren van de schulden binnen de onderneming of het beëindigen van de ondernemingsactiviteiten op een ordentelijke, gecontroleerde manier. Het doel is een onderhands akkoord met schuldeisers en aandeelhouders te sluiten waarbij iedereen beter af is dan in een faillissementssituatie. Bovendien stelt de WHOA ondernemers in de gelegenheid om schuldeisers die niet willen meewerken aan een onderhands akkoord te dwingen om dat wel te doen, uiteraard onder strikte voorwaarden.

Meer informatie

Vragen? Neem contact op met Christiaan Mensink: 06-39113884, c.mensink@gmw.nl

 

Bekijk het WHOA-stappenplan

 

GMW lawyers

Gerelateerde blogs

16 april 2024

Verrekenen van schulden in de WHOA

In een WHOA-traject kunt u te maken krijgen met schuldeisers die een beroep doen op verrekening met bedragen die zij nog aan u moeten betalen. Of andersom: als uw vordering betrokken wordt in een WHOA-akkoord, mag u dan nieuwe betalingsverplichtingen verrekenen? Hoe werkt dat tijdens een WHOA-traject?

Lees meer

7 maart 2024

Buitenlandse partijen en proceskosten

In Nederland kennen we de proceskostenveroordeling. Als een rechtszaak wordt verloren, dan kan die partij in de proceskosten worden veroordeeld.

Lees meer

29 februari 2024

WHOA werkt om faillissement van levensvatbare bedrijven te voorkomen, maar bereikt MKB-bedrijven minder goed.

Lees meer