19 februari 2021

GMW advocaten rondt eerste WHOA-procedure van Nederland succesvol af

Door GMW lawyers

Sinds 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord van kracht.

<< Bekijk hier direct het vonnis >>

Sinds 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord van kracht. Deze wet geeft ondernemers in financieel zwaar weer een instrument om een faillissement te voorkomen.

Samen met hun cliënt hebben Christiaan Mensink en Martijn Dellebeke van GMW advocaten de 120 schuldeisers een akkoord aangeboden. Nadat een meerderheid van ruim 90% van alle schuldeisers met dat voorstel had ingestemd, heeft de Rechtbank Noord-Holland op 19 februari 2021 het akkoord goedgekeurd. Daarmee is het akkoord verbindend geworden voor alle schuldeisers, ook voor schuldeisers die tegen het akkoord hadden gestemd.

Christiaan Mensink: “Met deze bekrachtiging is het faillissement van de onderneming daadwerkelijk voorkomen en kan de ondernemer verder met een financieel gezond bedrijf. Tegelijkertijd zijn ook de betrokken schuldeisers beter af dan bij een faillissement. Een win-win situatie, precies waarvoor de WHOA bedoeld is.”

Deze uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland is de eerste bekrachtiging van een onderhands akkoord op grond van de WHOA in Nederland.

Meer over de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)

De WHOA maakt voor ondernemers in zwaar weer een extra instrument beschikbaar om een faillissement te voorkomen, door het herstructureren van de schulden binnen de onderneming of het beëindigen van de ondernemingsactiviteiten op een ordentelijke, gecontroleerde manier. Het doel is een onderhands akkoord met schuldeisers en aandeelhouders te sluiten waarbij iedereen beter af is dan in een faillissementssituatie. Bovendien stelt de WHOA ondernemers in de gelegenheid om schuldeisers die niet willen meewerken aan een onderhands akkoord te dwingen om dat wel te doen, uiteraard onder strikte voorwaarden.

Meer informatie

Vragen? Neem contact op met Christiaan Mensink: 06-39113884, c.mensink@gmw.nl

 

Bekijk het WHOA-stappenplan

 

GMW lawyers

Gerelateerde blogs

26 oktober 2023

Faillissement Blomsma Print & Sign B.V.

Op 4 oktober 2023 heeft de rechtbank Den Haag het faillissement uitgesproken van de besloten vennootschap BLOMSMA PRINT & SIGN B.V.. Mr A.C.M. Höppener is benoemd tot rechter-commissaris. Mr M.M.E. van Veen-Oudenaarden is aangesteld als curator.

Lees meer

17 oktober 2023

Let op: turboliquidatie aan banden gelegd

De ‘turboliquidatie’ is een betrekkelijk eenvoudige en snelle procedure om een rechtspersoon te beëindigen. Daar komt op 15 november 2023 verandering in.

Lees meer

23 februari 2023

Schuldeiser bij een turboliquidatie, wat nu?

Via een zogeheten turboliquidatie is een onderneming snel geliquideerd wanneer het niet (meer) over activa beschikt.

Lees meer