14 april 2021
Zorgvastgoed is al langere tijd een apart aandachtspunt in de vastgoedwereld.
Onder andere de vergrijzing speelt een belangrijke rol bij vergroting van de vraag naar zorgvastgoed. Zowel woningcorporaties als private partijen treden op als investeerders. Transformaties van bestaande gebouwen naar zorgvastgoed of nieuwbouw ten behoeve van bijvoorbeeld kleinschalige zorg/wooncomplexen zijn aan de orde van de dag.
Zorgvastgoed kent een aantal bijzondere aspecten ten opzichte van andere objecten in de vastgoedpraktijk. GMW advocaten is u graag van dienst met o.a. de volgende specifieke kennis.
Hoe regel je dat het vastgoed weer ter beschikking van de verhuurder komt na afloop van de zorgovereenkomst? Hoe houd je als verhuurder grip op overlast? Wie draagt leegstandsrisico? Hoe regel je een flexibel contract dat juridisch houdbaar is?
Wat gebeurt er aan het einde van de huurovereenkomst met een zorgpartij? Welke rechten hebben de nog zittende bewoners? Welke verplichtingen heeft de hoofdverhuurder? Wanneer bestaat een recht op schadevergoeding?
Hoe blijft de woningcorporatie voldoen aan haar verplichtingen uit de Woningwet? Gaat het om woningverhuur of maatschappelijk vastgoed? Kiest men voor verhuur aan de zorgorganisatie of aan de bewoner? Moet er een samenwerkingsovereenkomst of een beheersovereenkomst worden opgesteld?
Wat gebeurt er als door een wijziging van overheidsregels leegstand ontstaat? In hoeverre moet een verhuurder meewerken aan beëindiging of wijziging van de huurovereenkomst?
In hoeverre is de exploitatie van zorgvastgoed toegestaan volgens het gemeentelijk bestemmings- plan? Valt het onder de bestemming ‘wonen’ of onder maatschappelijke doeleinden’ of anders? Wanneer kan toestemming voor afwijkend gebruik worden aangevraagd? Naast de vastgoedrechtelijke aspecten, kunnen er natuurlijk ook vragen rijzen op het gebied van financiering van het zorgvastgoed, de naleving van governance en statuten in de zorg, bestuurders- aansprakelijkheden, et cetera.
Ook voor deze aspecten kunt u bij GMW advocaten terecht. Wij staan woningcorporaties, zorginstellingen en vastgoedeigenaren en andere investeerders graag bij in de trajecten die leiden tot een goede exploitatie van het zorgvastgoed.
Heeft u behoefte aan meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
6 juni 2023
In Amerika is een ‘robot lawyer’ op de markt gebracht. Een app met juridische informatie die het inschakelen van een advocaat overbodig zou maken. ‘Fight corporations’, ‘find hidden money’, ‘beat bureaucracy’. Dat is wat de robot kan en wil. ‘Sue everybody,’ is het dringende advies.
Lees meer23 mei 2023
Er is sprake van een aanneemovereenkomst als de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verplicht om tegen betaling van een geldsom een werk op te leveren.
Lees meer8 mei 2023
Op 1 oktober 2019 werd er door justitie een inval gedaan in de woning en het kantoor van wethouder en locoburgemeester Richard de Mos.
Lees meer