30 september 2024

Het nieuwe ROZ-model huurovereenkomst woonruimte

Door Wouter de Veer

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft onlangs een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte gepubliceerd.

Dit nieuwe model bevat diverse aanpassingen ten opzichte van de versie uit 2017 en is in lijn gebracht met recente wetgeving, zoals de Wet vaste huurcontracten, de Wet betaalbare huur en de Wet goed verhuurderschap. Daarnaast is een aantal artikelen gewijzigd in verband met de huidige discussie omtrent huurprijsverhogingsbedingen en andere oneerlijke bedingen. De belangrijkste wijzigingen vindt u in dit artikel.

Looptijd

Vanwege de Wet vaste huurcontracten is het niet langer toegestaan om een huurovereenkomst voor bepaalde tijd (bij zelfstandige woonruimte maximaal 2 jaar en bij onzelfstandige woonruimte maximaal 5 jaar) aan te gaan. In het nieuwe model resteren slechts twee mogelijkheden: een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd met een minimumduur, of een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd zonder minimumduur. Als gevolg hiervan komt de huurder vanaf het begin van de huurovereenkomst huurbescherming toe en kan de huurovereenkomst door de verhuurder enkel nog worden opgezegd met inachtneming van een wettelijke opzeggingsgrond.

Huurprijssegmenten en huurprijswijziging

Vanwege de Wet betaalbare huur is nu sprake van drie huurprijssegmenten: (i) sociale huur / lagere segment, (ii) middenhuur / middeldure segment, en (iii) geliberaliseerde huur / vrije sector. Artikel 5.1 regelt de jaarlijkse huurprijswijziging van sociale huurruimte en de middenhuur. Artikel 5.2 regelt de jaarlijkse huurprijswijziging van vrije sectorwoningen. In de rechtspraak is veel discussie ontstaan over de houdbaarheid van dit artikel. Aangezien de Hoge Raad de prejudiciële vragen omtrent oneerlijke bedingen nog niet heeft beantwoord, heeft de ROZ ervoor gekozen om artikel 5.2 (nog) niet aan te passen. Wel maakt de ROZ een uitdrukkelijk voorbehoud omtrent de juridische houdbaarheid van het artikel. Mogelijk wordt het artikel aangepast nadat de Hoge Raad de prejudiciële vragen heeft beantwoord. Gebruikers van het model wordt aangeraden om juridisch advies in te winnen met betrekking tot deze kwestie.

Nutsvoorzieningen

De levering van nutsvoorzieningen is voortaan gesplitst in een variant waarbij wel een individuele meter aanwezig is en een variant waarbij geen individuele meter aanwezig is in het gehuurde. In het laatste geval zorgt de verhuurder voor de levering en wordt de afrekening meegenomen in de servicekosten.

Algemene bepalingen

  • De winstafdracht is uit artikel 1.1 verwijderd omdat mogelijk sprake was van een oneerlijk beding. De verhuurder kan nog wel terugvallen op de wet om aanspraak te maken op winstafdracht.
  • Er is een bepaling opgenomen waardoor de verhuurder het gehuurde periodiek mag inspecteren. Het is niet zeker dat dit artikel standhoudt omdat de verhuurder alleen in specifieke gevallen het gehuurde mag betreden, terwijl de huurder recht heeft op ongestoord huurgenot.
  • Aangezien meerdere rechters hebben geoordeeld dat de bepaling over de buitengerechtelijke incassokosten oneerlijk is, is dit artikel verwijderd.

Meer informatie

Conclusie: de wijzigingen in de huurovereenkomst en algemene bepalingen zijn beperkt. Indien u vragen heeft over de nieuwe modelovereenkomst kunt u uiteraard contact opnemen met een van onze huurrechtspecialisten.

Wouter de Veer

Wouter de Veer

Advocaat

Wouter is advocaat binnen de sectie Vastgoed & Huur.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

30 september 2024

Het nieuwe ROZ-model huurovereenkomst woonruimte

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft onlangs een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte gepubliceerd.

Lees meer

Lees meer over

2 september 2024

Update oneerlijke bedingen in de huurovereenkomst

De Europese Richtlijn 93/13 EG (Richtlijn oneerlijke bedingen) beschermt consumenten tegen oneerlijke bepalingen in overeenkomsten met een ondernemer.

Lees meer

Lees meer over

28 augustus 2024

De rol van woningcorporaties in de opkomst van het middensegment

Het woningtekort in Nederland moet worden tegengegaan. Om dit te bereiken is in de Nationale prestatieafspraken afgesproken dat woningcorporaties 50.000 middenhuurwoningen moeten bouwen tot en met 2030.

Lees meer

Lees meer over

7 augustus 2024

Woningruil en het vereiste van een zwaarwichtig belang

Vanwege de huidige krapte op de woningmarkt wordt er door huurders met toenemende mate een verzoek tot woningruil gedaan.

Lees meer

Lees meer over

16 mei 2024

Ontruiming bedrijfsruimte vanwege huurachterstanden

Op grond van artikel 7:212 BW en de huurovereenkomst is een huurder verplicht de huurpenningen volledig en op tijd te betalen. Het niet (tijdig) voldoen van de huurpenningen kwalificeert als een tekortkoming die ontbinding van de huurovereenkomst kan rechtvaardigen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen