2 september 2008

Koen Vermeulen over zaak Rasmussen

Door Gilyan Parker

Koen Vermeulen, advocaat arbeidsrecht en sport en recht, vraagt zich in een recent gepubliceerd commentaar af of de uitspraak betreffende het ontslag van Rabobank-wielrenner Rasmussen wel juist is.

Rasmussen werd tijdens de Tour de France van 2007 op staande voet ontslagen omdat hij de dopingautoriteiten onjuiste informatie had verstrekt. De kantonrechter (Utrecht) oordeelt dat het ontslag niet rechtsgeldig is omdat het niet onverwijld is gegeven; Rabo wist namelijk al lang vóór de Tour de France dat Rasmussen onjuiste informatie had verstrekt. Er wordt een vergoeding toegekend van € 540.000,- . Dit is inclusief de bonus die Rasmussen had kunnen winnen, als hij de Tour zou hebben kunnen uitrijden. Rasmussen had bijna het tienvoudige  gevorderd. De stelling van Koen Vermeulen is enerzijds dat er voldoende juridische argumenten zijn om te komen tot een hogere schadevergoeding, door bijvoorbeeld ook andere bonussen mee te tellen die Rasmussen had kunnen verdienen met wielerwedstrijden na de Tour waar hij ten onrechte is uitgezet. Anderzijds houdt zijn juridische betoog in dat er ook voldoende redenen waren om de vordering volledig af te wijzen, zoals Rabo had betoogt. Inmiddels is duidelijk dat beide partijen ook vraagtekens bij de uitspraak plaatsen. Beide partijen hebben hoger beroep ingesteld. Klik hier voor het volledige artikel.

Gilyan Parker

Gerelateerde blogs

14 november 2023

Dienstverbanden beëindigen wegens reorganisatie

U heeft een eigen bedrijf en tot 50 medewerkers in dienst. Vanwege bedrijfseconomische redenen moet u helaas reorganiseren en afscheid nemen van een aantal medewerkers.

Lees meer

19 oktober 2023

Controverse over concurrentiebeding

Het concurrentiebeding is geen rustig bezit. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt, zien wij in de praktijk veel conflicten en procedures over het concurrentiebeding.

Lees meer

12 oktober 2023

Loon opschorten of stopzetten?

In geval van arbeidsongeschiktheid heeft een werknemer 104 weken recht op loondoorbetaling. In die periode hebben de werkgever en werknemer re-integratieverplichtingen.

Lees meer