18 maart 2022

‘Stand firm!’

Door Raymond de Mooij

Het advocatenkantoor Houthoff ging begin maart door de knieën. Waar het ‘Kremlinkantoor’ na de Russische invasie van Oekraïne aanvankelijk bleef doorwerken voor Russische cliënten, besloot het onder druk van de publieke opinie niet meer op te treden voor de Russische staat en daaraan gelieerde partijen.

Het besluit raakt de advocaten hard in hun portemonnee. Russische cliënten zouden het kantoor jaarlijks tussen de 12 en 18 miljoen euro omzet opleveren. Bij de Nederlandse advocatenkantoren die werkzaam zijn voor de Russische staat en aanverwante bedrijven zal het morele aspect van het zakendoen met dergelijke cliënten vast weleens intern aan de orde zijn gesteld. Maar kennelijk gaven financiële overwegingen steeds de doorslag om stug door te werken. Ook na de Russische annexatie van de Krim.

Nu er reputatieschade dreigt, is door Houthoff (en NautaDutilh) alsnog besloten om de banden met de Russische Federatie en gelieerde bedrijven door te snijden. Want onder de streep moet werken voor de Russen natuurlijk wel lucratief blijven. Het ‘dumpen’ van Russische cliënten kan echter tuchtrechtelijk voor problemen zorgen, want dat mag niet zomaar. De weggestuurde cliënten zullen sowieso niet blij zijn, want uit de omstandigheid dat hun advocaten afscheid van hen nemen, kunnen hun banden met de Russische staat worden afgeleid.

Dat de deken van de orde van advocaten de leden heeft opgeroepen om zorgvuldig te zijn in contacten met Russische organisaties ligt voor de hand. Maar dat de Amsterdamse burgemeester Halsema diverse advocatenkantoren heeft ‘ontboden’ om over de ontstane situatie te praten, lijkt met name een actie voor de bühne. De firma’s kunnen in verband met hun geheimhoudingsplicht immers niets inhoudelijks delen met de altijd bezorgd kijkende burgemeester.

Stand Firm!

En dan zijn er natuurlijk nog de netste meisjes en jongetjes van de klas: twintig van de top 50-kantoren hebben hun collega’s in een statement opgeroepen om geen zaken te doen met de Russische staat en elite. Waarom? Kunnen die collega’s dat zelf niet beslissen? Of zijn de ‘nobele twintig’ bang dat hun Russische cliënten onderdak vinden bij die andere dertig kantoren? Hun oproep wordt afgesloten met de tekst: ‘De tijd is aangebroken om kleur te bekennen. Stand firm!’

Tenenkrommend allemaal. Volgens sommigen ook een ordinaire publiciteitsstunt, omdat een aantal van de kantoren helemaal geen Russische cliënten zou hebben.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem bij juridische vragen direct contact met ons op.

Deze column is geschreven voor Den Haag Centraal. Raymond de Mooij schrijft hier maandelijks over wat hij meemaakt in zijn praktijk.

 

Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Advocaat/partner

Raymond de Mooij is één van de grondleggers van GMW advocaten.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

31 juli 2024

Het schriftelijkheidsvereiste bij aankoop van een woning

Wanneer een woning wordt (ver)kocht, dan kan dit mondeling of schriftelijk gebeuren. Als partijen het eens zijn over de zgn. ‘essentialia’ van de koop, zoals de prijs en het object, dan zijn zij in principe aan de koop gebonden. Voor een particuliere koper geldt evenwel een schriftelijkheidsvereiste, dat bepaalt dat de koper pas gebonden is aan de koop als deze schriftelijk is vastgelegd.

Lees meer

Lees meer over

2 mei 2024

Verkrijgende verjaring, erfgrens en bezit te goeder trouw

Met regelmaat behandelen wij geschillen omtrent verkrijging van grond door verjaring.

Lees meer

Lees meer over

28 maart 2024

Mandeligheid van een gemeenschappelijke muur

Mandeligheid van een gemeenschappelijke muur is niet zelden een punt van discussie tussen buren: is de schutting tussen twee tuinen gemeenschappelijk eigendom? Zo ja, mag de ene buurman dan (mede) op kosten van de andere buurman onderhoud uitvoeren of de schutting zelfs geheel vervangen?

Lees meer

Lees meer over

22 februari 2024

Wat is de waarde van gemeenschappelijke grond in de VvE?

Het is geen onbekend verschijnsel: een lid van de VvE blijkt zijn tuin of dakterras te hebben uitgebreid buiten de grenzen van zijn privé gedeelte, en vraagt achteraf aan de VvE om deze toestand te legaliseren.

Lees meer

Lees meer over

8 februari 2024

De klachtplicht

Het komt regelmatig voor dat een zaak niet beantwoordt aan hetgeen is overeengekomen. Na de levering van een pand kan bijvoorbeeld sprake zijn van verborgen gebreken.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen