29 april 2019

Tellen deze 5 componenten mee bij het berekenen van het vakantieloon?

Door Amber Willemsen

Vroeger was het relatief eenvoudig om het vakantieloon te bepalen.

Over het algemeen was dit bedrag gelijk aan het basisloon vermeerderd met de vakantietoeslag. Tegenwoordig zijn er veel meer soorten beloningen, waarbij de vraag is of u die allemaal moet (door)betalen tijdens de vakantie en bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan een bonus of een autovergoeding. Rekent u deze mee bij het berekenen van het vakantieloon?

Algemene uitgangspunten

Allereerst zet ik de algemene uitgangspunten op een rij die gelden voor elk type vakantiedag dat contractueel is overeengekomen.

  • Tot het vakantieloon behoort in elk geval het basisloon vermeerderd met de vakantietoeslag.
  • Verder geldt dat alle componenten die rechtstreeks samenhangen met de werkzaamheden van de medewerker tot het vakantieloon behoren.
  • Incidentele onkostenvergoedingen vallen niet onder het vakantieloon.

De wet biedt helaas verder niet veel aanknopingspunten om het vakantieloon te bepalen. De rechtspraak biedt hier wél enkele handvatten voor. Hieronder bespreek ik – naar aanleiding van deze rechtspraak – 5 componenten die u wel of niet dient mee te rekenen bij het berekenen van het vakantieloon.

1. Dertiende maand/eindejaarsuitkering

De rechtspraak is eenduidig over de dertiende maand. De dertiende maand is onderdeel van het vakantieloon. Dit geldt overigens ook voor een vaste eindejaarsuitkering.

2. Weekenddiensten

Als een medewerker structureel vergoedingen ontvangt voor onregelmatige, avond-, nacht- en weekenddiensten, moet u deze ook meerekenen. Het Hof ’s-Hertogenbosch heeft bepaald dat dit ook geldt als dit in strijd is met de toepasselijke cao.

3. Bonussen

Over het algemeen oordelen rechters dat de bonussen ook een component zijn van het vakantieloon. Een bonus kan aan allerlei variabelen zijn gekoppeld, zoals de prestaties van de organisatie, van de medewerker of een combinatie daarvan. De rechtspraak is niet eenduidig over de periode die moet worden aangewezen om de gemiddelde hoogte van dergelijke bonussen te bepalen. De periodes variëren tussen de drie en zes jaar.

4. Autovergoeding

Een autovergoeding wordt normaliter ook aangemerkt als een onderdeel van het vakantieloon. De rechtspraak is echter niet eenduidig over de vraag of een leaseauto (met of zonder privégebruik) onderdeel is van het vakantieloon.

5. Pensioenpremie

Rechters oordelen ook verschillend over het werkgeversdeel pensioenpremie. In sommige uitspraken wordt dit gezien als onderdeel van het vakantieloon, maar in andere uitspraken juist niet.

Conclusie

Hoewel de rechtspraak over sommige componenten consistent is, geeft die voor de andere bovengenoemde componenten een wisselend beeld. Uiteindelijk is het aan de rechter om te beoordelen wat onder het vakantieloon valt in de betreffende situatie. Heeft u een vraag n.a.v. deze blog, neemt u dan gerust contact met mij op.

Amber Willemsen

Amber Willemsen

Advocaat

‘Gedreven door rechtvaardigheid’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

7 november 2024

Overwerk kan heet hangijzer zijn

Door de krappe arbeidsmarkt wordt in veel sectoren een groter beroep gedaan op werknemers dan voorheen. Overwerk, oftewel werk dat verricht wordt buiten de met de werknemer afgesproken uren, komt dan ook vaker voor. Dit kan voor problemen zorgen, getuige een recente rechtszaak.

Lees meer

Lees meer over

28 oktober 2024

Ontslag op staande voet van zieke werknemer

In de eerste twee jaar dat een werknemer ziek is, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Er zijn echter situaties waarin de werkgever dit toch kan doen. Het opzegverbod geldt namelijk niet als de zieke werknemer wordt ontslagen vanwege een dringende reden, oftewel wanneer de werknemer op staande voet wordt ontslagen.

Lees meer

Lees meer over

28 oktober 2024

Verjaring en verval van vakantiedagen: hoe zat het ook alweer?

Vakantiedagen blijven niet onbeperkt geldig, maar kunnen ook niet zomaar vervallen. Dit artikel geeft een overzicht van de relevante regels. Een en ander op basis van de meest recente jurisprudentie van de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie.

Lees meer

Lees meer over

14 oktober 2024

Dossiervorming bij een ontslag

Overal waar mensen samenwerken, kan de werkrelatie door verschillende omstandig­heden verstoord raken. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst hierdoor niet lan­ger wil voortzetten, zal de rechter toetsen of er sprake is van een redelijke grond voor beëindiging. Het opgebouwde ontslagdos­sier is dan relevant.

Lees meer

Lees meer over

25 september 2024

Variabele beloning en loondoorbetaling bij ziekte

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer in de regel recht op doorbetaling van tenminste 70% van het loon. De vraag is welk deel van het loon doorbetaald moet worden, indien een deel van het loon bestaat uit variabele looncomponenten, zoals provisie, een bonus of overwerkvergoeding. Is een werkgever verplicht om deze loonbestanddelen ook door te betalen tijdens ziekte?

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen