19 september 2017

Telt iedere bonus mee voor het berekenen van de transitievergoeding?

Door Godelijn Boonman

Vaak wordt gedacht dat iedere bonus meetelt voor het berekenen van de transitievergoeding. Maar jurisprudentie bevestigt deze zienswijze niet. In deze blog vertel ik u hier meer over.

Hoe zat het ook alweer met het berekenen van de transitievergoeding?

Het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding, verder uitgewerkt in de Regeling looncomponenten en arbeidsduur, geeft aan dat de transitievergoeding afhankelijk is van een aantal looncomponenten.
Die zijn:

  1. Het basis maandsalaris;
  2. De vakantietoeslag;
  3. Overeengekomen vaste looncomponenten in de laatste 12 maanden (overwerkvergoeding of ploegentoeslag);
  4. Overeengekomen variabele looncomponenten in de laatste 36 maanden, zoals bonussen, winstuitkeringen of eindejaarsuitkeringen.

Overeengekomen variabele looncomponenten

Nu gaat het om de term “overeengekomen variabele looncomponenten”. De looncomponenten tellen dus alleen mee als deze afgesproken zijn. Voorwaarde is ook dat de looncomponenten afhankelijk moeten zijn van het presteren van de werknemer, van het resultaat van het bedrijf of een combinatie van de twee.

De discretionaire bonus

Dit betekent dat een discretionaire bonus niet meetelt voor de transitievergoeding. Als een werknemer jaarlijks zomaar een bonus krijgt overgemaakt, dan is die bonus niet overeengekomen. Ook is deze bonus niet afhankelijk van het presteren van de werknemer of het resultaat van het bedrijf. De werkgever beslist dan eenzijdig over de eventuele toekenning en hoogte daarvan. Let dus op, zowel werkgevers als werknemers, alleen overeengekomen bonussen tellen mee voor de transitievergoeding.

Meer informatie

Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp óf andere arbeidsrecht vragen? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Godelijn Boonman

Godelijn Boonman

Advocaat/partner

‘Oplossen vanuit vertrouwen en in overleg’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over

8 april 2025

Doktertje spelen in de arbeidsrelatie: het werkgeversperspectief

Werkgevers ervaren ziekmeldingen en verzuim als een grote last. Niet ten onrechte. Zieke werknemers op hun beurt zijn liever ook aan het werk dan arbeidsongeschikt thuis zitten.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen