4 september 2024
AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst
GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.
Lees meer
19 september 2017
Tot voor kort dachten we allemaal dat iedere bonus meetelde voor het berekenen van de transitievergoeding.
Maar, recente jurisprudentie – zowel een kantonrechter als een Hof – bevestigt deze zienswijze niet. In deze blog vertel ik u hier meer over.
Het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding, verder uitgewerkt in de Regeling looncomponenten en arbeidsduur, geeft aan dat de transitievergoeding afhankelijk is van een aantal looncomponenten.
Die zijn:
Nu gaat het om de term “overeengekomen variabele looncomponenten”. De looncomponenten tellen dus alleen mee als deze afgesproken zijn. Voorwaarde is ook dat de looncomponenten afhankelijk moeten zijn van het presteren van de werknemer, van het resultaat van het bedrijf of een combinatie van de twee.
Dit betekent dat een discretionaire bonus niet meetelt voor de transitievergoeding. Als een werknemer jaarlijks zomaar een bonus krijgt overgemaakt, dan is die bonus niet overeengekomen. Ook is deze bonus niet afhankelijk van het presteren van de werknemer of het resultaat van het bedrijf. De werkgever beslist dan eenzijdig over de eventuele toekenning en hoogte daarvan. Let dus op, zowel werkgevers als werknemers, alleen overeengekomen bonussen tellen mee voor de transitievergoeding.
Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp óf andere arbeidsrecht vragen? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen. U kunt mij bereiken via de gegevens aan de rechterzijde van deze pagina.