19 september 2017

Telt iedere bonus mee voor het berekenen van de transitievergoeding?

Door Godelijn Boonman

Tot voor kort dachten we allemaal dat iedere bonus meetelde voor het berekenen van de transitievergoeding.

Maar, recente jurisprudentie – zowel een kantonrechter als een Hof – bevestigt deze zienswijze niet. In deze blog vertel ik u hier meer over.

Hoe zat het ook alweer met het berekenen van de transitievergoeding?

Het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding, verder uitgewerkt in de Regeling looncomponenten en arbeidsduur, geeft aan dat de transitievergoeding afhankelijk is van een aantal looncomponenten.
Die zijn:

  1. Het basis maandsalaris;
  2. De vakantietoeslag;
  3. Overeengekomen vaste looncomponenten in de laatste 12 maanden (overwerkvergoeding of ploegentoeslag);
  4. Overeengekomen variabele looncomponenten in de laatste 36 maanden, zoals bonussen, winstuitkeringen of eindejaarsuitkeringen.

Overeengekomen variabele looncomponenten

Nu gaat het om de term “overeengekomen variabele looncomponenten”. De looncomponenten tellen dus alleen mee als deze afgesproken zijn. Voorwaarde is ook dat de looncomponenten afhankelijk moeten zijn van het presteren van de werknemer, van het resultaat van het bedrijf of een combinatie van de twee.

De discretionaire bonus

Dit betekent dat een discretionaire bonus niet meetelt voor de transitievergoeding. Als een werknemer jaarlijks zomaar een bonus krijgt overgemaakt, dan is die bonus niet overeengekomen. Ook is deze bonus niet afhankelijk van het presteren van de werknemer of het resultaat van het bedrijf. De werkgever beslist dan eenzijdig over de eventuele toekenning en hoogte daarvan. Let dus op, zowel werkgevers als werknemers, alleen overeengekomen bonussen tellen mee voor de transitievergoeding.

Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp óf andere arbeidsrecht vragen? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen. U kunt mij bereiken via de gegevens aan de rechterzijde van deze pagina.

Godelijn Boonman

Godelijn Boonman

Advocaat/partner

Godelijn Boonman richt zich al meer dan 25 jaar volledig op arbeidsrecht, waarbij internationaal arbeidsrecht in haar praktijk een steeds grotere rol is gaan spelen.

Gerelateerde blogs

23 mei 2024

Hulp nodig bij een arbeidsconflict?

Heeft u te maken met een (dreigend) arbeidsconflict? Schakel op tijd hulp in voor advies. In elke werkomgeving kan een arbeidsconflict ontstaan. Meestal kan zo’n conflict onderling opgelost worden, soms is dit helaas niet mogelijk.

Lees meer

21 mei 2024

Onderzoek bij ongewenst gedrag op de werkvloer

Fysieke aanvallen, (seksuele) intimidatie, verbaal geweld, maar ook ongepaste op­merkingen: het is ongewenst gedrag op de werkvloer.

Lees meer

13 mei 2024

Werkgeversaansprakelijkheid bij een burn-out?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo ook op het werk: werkgeversaansprakelijkheid ligt al snel op de loer. Een te hoge werkdruk, inademing van gevaarlijke stoffen of fysieke overbelasting. Werknemers kunnen op verschillende manieren letsel oplopen tijdens werktijd. Wat nu als een werknemer u aansprakelijk stelt voor een burn-out?

Lees meer