17 november 2015

Thuiszorgorganisatie mag salaris niet verlagen

Door GMW advocaten

De kantonrechter Almelo heeft in zeven zaken geoordeeld dat een grote thuiszorgorganisatie ten onrechte de salarissen van medewerkers heeft verlaagd.

De werkgever is veroordeeld om onmiddellijk, en met terugwerkende kracht, het gebruikelijke loon te betalen te vermeerderen met rente en 10% wettelijke verhoging.

Salarisverlaging

In april van dit jaar deelde de onderneming een grote groep medewerkers mee dat het salaris zal worden verlaagd middels een afbouwregeling. Volgens de werkgever verkeerde de onderneming in financiële problemen omdat gemeenten steeds minder betalen voor thuiszorg en een flink aantal werknemers gelet op de werkzaamheden die zij uitvoeren in een te hoge functieschaal zit. Op basis van de toepasselijke cao moest de werkgever volgens eigen zeggen de lonen aanpassen en baseren op de werkzaamheden die de werknemers daadwerkelijk uitvoerden.

Uitspraak kantonrechter

De kantonrechter oordeelt in de zaken in kort geding dat de thuiszorgorganisatie niet het recht heeft om de salarissen te verlagen. Volgens de kantonrechter staat weliswaar voldoende vast dat de onderneming in zwaar weer verkeert, maar dit mag niet ten koste gaan van de thuishulpen. Voor de rechter weegt mee dat het hier gaat om werknemers die al relatief weinig verdienen. De getroffen maatregel wordt tè ingrijpend gevonden omdat de werknemers hierdoor in financiële problemen zouden kunnen komen en de loonsverlaging gevolgen heeft voor pensioen en eventuele uitkeringen. De werkgever heeft bovendien onvoldoende aangetoond dat de werknemers verkeerd zijn ingeschaald. Het feit dat sommige werknemers ander werk verrichten dan initieel werd afgesproken, is een keuze van de werkgever en kan niet worden aangevoerd om thans het loon te verlagen. De voorgestelde afbouwregeling is volgens de rechter te beperkt qua omvang en duur. Uit bovenstaande uitspraak blijkt hoe moeilijk het is om (primaire) arbeidsvoorwaarden te wijzigen, zelfs als het voortbestaan van het bedrijf op het spel staat.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

28 oktober 2024

Ontslag op staande voet van zieke werknemer

In de eerste twee jaar dat een werknemer ziek is, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Er zijn echter situaties waarin de werkgever dit toch kan doen. Het opzegverbod geldt namelijk niet als de zieke werknemer wordt ontslagen vanwege een dringende reden, oftewel wanneer de werknemer op staande voet wordt ontslagen.

Lees meer

Lees meer over

28 oktober 2024

Verjaring en verval van vakantiedagen: hoe zat het ook alweer?

Vakantiedagen blijven niet onbeperkt geldig, maar kunnen ook niet zomaar vervallen. Dit artikel geeft een overzicht van de relevante regels. Een en ander op basis van de meest recente jurisprudentie van de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie.

Lees meer

Lees meer over

14 oktober 2024

Dossiervorming bij een ontslag

Overal waar mensen samenwerken, kan de werkrelatie door verschillende omstandig­heden verstoord raken. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst hierdoor niet lan­ger wil voortzetten, zal de rechter toetsen of er sprake is van een redelijke grond voor beëindiging. Het opgebouwde ontslagdos­sier is dan relevant.

Lees meer

Lees meer over

25 september 2024

Variabele beloning en loondoorbetaling bij ziekte

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer in de regel recht op doorbetaling van tenminste 70% van het loon. De vraag is welk deel van het loon doorbetaald moet worden, indien een deel van het loon bestaat uit variabele looncomponenten, zoals provisie, een bonus of overwerkvergoeding. Is een werkgever verplicht om deze loonbestanddelen ook door te betalen tijdens ziekte?

Lees meer

Lees meer over

23 september 2024

Loonstop of loonopschorting?

Welke afslag moet u als werkgever nemen? Een zieke werknemer heeft 104 weken recht op loondoorbetaling. De werknemer moet tijdens zijn ziekte wel voldoen aan zijn re-integratieverplichtingen en meewerken aan een spoedig herstel.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen