28 juli 2020
Er zijn allerlei directeuren. En de positie van die directeuren verschilt. De meeste directeuren zijn reguliere werknemers. Alleen de statutair directeur heeft in het arbeidsrecht een duidelijk afwijkende positie.
>> Heeft u een vraag over dit onderwerp? Laat hier uw gegevens achter. <<
Als die persoon benoemd is door de algemene vergadering van aandeelhouders of de raad van commissarissen. Als bestuurder ingeschreven staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is dus niet meer dan een aanwijzing om aan te nemen dat iemand statutair directeur is. Er moet een benoemingsbesluit aan ten grondslag liggen. Dat besluit behoeft overigens geen schriftelijk besluit te zijn.
Het overeenkomen van een zogeheten “golden parachute”, een vooraf ingebakken gouden handdruk. Deze directeur loopt immers extra risico om persoonlijk aansprakelijk gehouden te worden voor het gevoerde beleid en kan daarnaast veel gemakkelijker ontslagen worden. Deze parachute mag overigens cumuleren met de betaling van de wettelijk verplichte transitievergoeding.
26 september 2023
In Nederland komt aan de werknemer een grote mate van ontslagbescherming toe. Een uitzondering op de ontslagbescherming geldt voor de werknemer die de pensioenleeftijd bereikt heeft.
Lees meer10 augustus 2023
In de wet staan verschillende ontslaggronden opgesomd. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen als één van deze gronden, of een combinatie ervan, aanwezig is. Bovendien moet duidelijk zijn dat de werknemer niet kan worden herplaatst binnen de organisatie. Eén van de ontslaggronden uit de wet is de verstoorde arbeidsverhouding.
Lees meer20 juli 2023
Kort voor de zomervakantie heeft de Hoge Raad twee uitspraken gedaan over ontslag op staande voet. Het gaat om de mededelingseis van de dringende reden in de ontslagbrief en over het vorderen van een vergoeding van de op staande voet ontslagen werknemer.
Lees meer