15 juli 2015

Voor werkgevers: de nieuwe ontslagregelingen en formulieren op een rij

Door GMW advocaten

Het is geen enkele werkgever ontgaan: vanaf 1 juli is het ontslagrecht ingrijpend gewijzigd. De basis voor die wijzigingen is uiteraard de Wet werk en zekerheid (Wwz).

Veel van die regels zijn vlak voor 1 juli uitgewerkt in lagere regelingen. Onderstaand een overzicht en korte samenvatting van de inhoud, van de voor werkgevers meest relevante uitvoeringsregels.

Ontslagregeling (Stcrt. 2015, 12685)

De belangrijkste lagere regelgeving, is de Ontslagregeling, die onder meer regels bevat over:

  • De eisen aan herplaatsingsinspanningen, o.a. dat de mogelijkheid daartoe moet worden bezien over een toekomstige periode gelijk aan de opzegtermijn
  • Toepassing van (afwijking van) het afspiegelingsbeginsel
  • De wederindiensttredingsvoorwaarde
  • Ontslag van de payrollwerknemer
  • Regels over deeltijdontslag
  • Bedrijfseconomisch ontslag door de kleine werkgever (minder dan 25 werknemers)

Vóór elk ontslag dient deze Ontslagregeling te worden geraadpleegd als ware het de oude UWV-Beleidsregels.

Afspiegelingsbeginsel

Uitvoeringsregeling Een uitgebreide toelichting op artikel 11 van de Ontslagregeling over de toepassing van het afspiegelingsbeginsel, met onder meer:

  • De uit de oude UWV-Beleidsregels bekende rekenvoorbeelden bij de toepassing van het afspiegelingsbeginsel binnen de diverse leeftijdsgroepen; en wat te doen in het geval er één of meer werknemers te veel of juist te weinig rekenkundig worden afgespiegeld
  • De positie van de flexwerkers, AOW-gerechtigden én medewerkers die ziek zijn en waarvoor een opzegverbod geldt
  • De positie van de onmisbare werknemer binnen de afspiegeling
  • Toepassing van de hardheidsclausule door de (uitzend)werkgever

Procedurele eisen aan de UWV-ontslagprocedure

Regeling UWV Ontslagprocedure In de Regeling UWV Ontslagprocedure (Stcrt. 2015, 12688) is in acht artikelen onder meer opgenomen:

  • De werkgever is verplicht via een digitaal formulier – via het werkgeversportaal op de UWV-site – ontslagaanvragen wegens bedrijfseconomische redenen en langdurige ziekte in te dienen
  • UWV weigert toestemming voor ontslag als één van de opzegverboden van toepassing is, tenzij redelijkerwijs te verwachten is dat het opzegverbod (zoals wegens ziekte) vier weken na de dag waarop UWV beslist, niet meer van toepassing is
  • De werkgever en werknemer kunnen UWV om advies vragen of zich een situatie als bedoeld in artikel 7:673d voordoet: dus of de financiële situatie van de werkgever zo dramatisch is dat de transitievergoeding op grond van dat artikel véél lager mag worden vastgesteld. Dit kan een werkgever ook in een apart UWV-verzoek vragen door middel van een speciaal formulier:  aanvraag verklaring overbruggingsregeling transitievergoeding
  • De werkgever kan een verzoek op – binnen acht dagen – nader aan te vullen gronden indienen

Ontslagformulieren

Als gezegd, is de werkgever verplicht om door middel van een digitaal formulier ontslag in te dienen. Het formulier voor ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid is te vinden via: formulier langdurige arbeidsongeschiktheid. Het formulier wegens bedrijfseconomische redenen bestaat uit delen A, B, en C en die formulieren zijn te vinden via: formulieren bedrijfseconomisch ontslag. In formulier C moet de werkgever, onder meer door toevoeging van een groot aantal (cijfermatige) bijlagen, de bedrijfseconomische reden onderbouwen. Speciaal voor de uitzendwerkgever is er het formulier “Aanvraag ontslag door uitzendwerkgever” te gebruiken bij ontslag van de uitzendwerknemer in de situatie dat de inleenopdracht van het uitzendbureau wegvalt. Dan moet voornoemd deel A en B worden ingevuld en het formulier voor de uitzendwerkgever, dat is te vinden via: aanvraag ontslag door uitzendwerkgever.

Uitvoeringsregels herplaatsing

Op grond van artikel 7:669 BW kan pas aan ontslag worden toegekomen als herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet door middel van scholing, in een andere functie niet mogelijk is. In aanvulling op de Ontslagregeling is het volgende opgenomen in uitvoeringsregels herplaatsing.

  • Onderzoek naar herplaatsing moet plaatsvinden binnen de groep of het concern
  • Bij de vraag of sprake is van een passende functie, kijkt UWV naar de subjectieve/persoonlijke mogelijkheden van de werknemer
  • Een door UWV in de ontslagvergunning op te nemen “premisse” in het geval sprake is van een passende functie voor minder uren (herindiensttreding)
  • De criteria op basis waarvan UWV de herplaatsingsmogelijkheden beoordeelt

Procesreglement sector Kanton

Voor verzoekschriftprocedures bij de kantonrechter, zowel betreffende ontbindingsverzoeken als ter zake de andere met beëindiging samenhangende verzoeken (artikel 7:686a BW), geldt een nieuw reglement. In dit procesreglement staat onder andere:

  • Dat de kantonrechter een onvolledig verzoek niet in behandeling neemt; de verzoeker wordt niet ontvankelijk verklaard (met alle gevolgen voor de termijnen van dien)
  • Dat de kantonrechter geen rekening hoeft te houden met een te grote hoeveelheid verhinderdata voor een zitting
  • Dat het verweerschrift 10 dagen voor de zitting moet zijn ingediend
  • Dat samenhangende verzoeken in beginsel gezamenlijk worden behandeld, hetzelfde geldt voor een verzoekschrift en een kort geding.
GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

21 maart 2025

Webinar: Ontslag op staande voet

Praktische tips voor werkgevers & HR-professionals

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

Zeker geen goed werkgeverschap

Onlangs deed Rechtbank Amsterdam een uitspraak die inzicht geeft in de juiste procedure voor het ontbinden van een arbeidsovereenkomst. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor werkgevers om zorgvuldig om te gaan met de gronden waarop zij ontbinding verzoeken.

Lees meer

Lees meer over

24 februari 2025

Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee

Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.

Lees meer

Lees meer over

13 februari 2025

Verplichtingen op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag

Op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bent u verplicht om ontslag van 20 of meer medewerkers binnen drie maanden te melden aan het UWV. In deze blog delen we enkele praktische tips.

Lees meer

Lees meer over

30 januari 2025

Websurfen in de baas zijn tijd

Even een privé-appje beantwoorden, of snel even het nieuws checken tijdens werktijd: we doen het allemaal wel eens. Voor de werkgever in de zaak die het Hof Den Bosch eind 2024 voor zich kreeg, kon dit niet door de beugel en een ontslag op staande voet volgde. Niet terecht, zo oordeelde de kantonrechter én het Hof.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen