15 juli 2015
Het is geen enkele werkgever ontgaan: vanaf 1 juli is het ontslagrecht ingrijpend gewijzigd. De basis voor die wijzigingen is uiteraard de Wet werk en zekerheid (Wwz).
Veel van die regels zijn vlak voor 1 juli uitgewerkt in lagere regelingen. Onderstaand een overzicht en korte samenvatting van de inhoud, van de voor werkgevers meest relevante uitvoeringsregels.
De belangrijkste lagere regelgeving, is de Ontslagregeling, die onder meer regels bevat over:
Vóór elk ontslag dient deze Ontslagregeling te worden geraadpleegd als ware het de oude UWV-Beleidsregels.
Uitvoeringsregeling Een uitgebreide toelichting op artikel 11 van de Ontslagregeling over de toepassing van het afspiegelingsbeginsel, met onder meer:
Regeling UWV Ontslagprocedure In de Regeling UWV Ontslagprocedure (Stcrt. 2015, 12688) is in acht artikelen onder meer opgenomen:
Als gezegd, is de werkgever verplicht om door middel van een digitaal formulier ontslag in te dienen. Het formulier voor ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid is te vinden via: formulier langdurige arbeidsongeschiktheid. Het formulier wegens bedrijfseconomische redenen bestaat uit delen A, B, en C en die formulieren zijn te vinden via: formulieren bedrijfseconomisch ontslag. In formulier C moet de werkgever, onder meer door toevoeging van een groot aantal (cijfermatige) bijlagen, de bedrijfseconomische reden onderbouwen. Speciaal voor de uitzendwerkgever is er het formulier “Aanvraag ontslag door uitzendwerkgever” te gebruiken bij ontslag van de uitzendwerknemer in de situatie dat de inleenopdracht van het uitzendbureau wegvalt. Dan moet voornoemd deel A en B worden ingevuld en het formulier voor de uitzendwerkgever, dat is te vinden via: aanvraag ontslag door uitzendwerkgever.
Op grond van artikel 7:669 BW kan pas aan ontslag worden toegekomen als herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet door middel van scholing, in een andere functie niet mogelijk is. In aanvulling op de Ontslagregeling is het volgende opgenomen in uitvoeringsregels herplaatsing.
Voor verzoekschriftprocedures bij de kantonrechter, zowel betreffende ontbindingsverzoeken als ter zake de andere met beëindiging samenhangende verzoeken (artikel 7:686a BW), geldt een nieuw reglement. In dit procesreglement staat onder andere:
10 augustus 2023
In de wet staan verschillende ontslaggronden opgesomd. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen als één van deze gronden, of een combinatie ervan, aanwezig is. Bovendien moet duidelijk zijn dat de werknemer niet kan worden herplaatst binnen de organisatie. Eén van de ontslaggronden uit de wet is de verstoorde arbeidsverhouding.
Lees meer20 juli 2023
Kort voor de zomervakantie heeft de Hoge Raad twee uitspraken gedaan over ontslag op staande voet. Het gaat om de mededelingseis van de dringende reden in de ontslagbrief en over het vorderen van een vergoeding van de op staande voet ontslagen werknemer.
Lees meer13 juni 2023
Menig werkgever in Nederland is zich ervan bewust dat het uitrollen van een reorganisatie, waarbij gedwongen ontslagen vallen, gebonden is aan de nodige regels.
Lees meer