3 april 2016

Wachtgeldregeling voor oudere werknemers geen discriminatie

Door GMW advocaten

Een vereniging die haar wachtgeldregeling enkel in stand wil laten voor werknemers op leeftijd heeft het College voor de Rechten van de Mens gevraagd om een oordeel te geven over haar eigen handelen.

Het College oordeelt dat de vereniging geen verboden onderscheid op grond van leeftijd maakt door de regeling voor de meeste werknemers af te schaffen maar voor oudere werknemers in stand te laten.     

Oordeel eigen handelen

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt niet alleen over discriminatie na een klacht. Bedrijven kunnen het College zelf ook vragen om een oordeel over het eigen handelen zodat vooraf duidelijkheid kan worden verkregen over de rechtmatigheid van het beleid. In dit geval verzocht een vereniging het College voor de Rechten van de Mens om een oordeel. De volgende uitspraak illustreert hoe het College toetst in het geval van onderscheid op grond van leeftijd.

Wachtgeldregeling

De vereniging wil de wachtgeldregeling afschaffen maar maakt een uitzondering voor werknemers die op 1 januari 2009 52 jaar of ouder waren. Het recht op wachtgeld is dus afhankelijk van de leeftijd van de betrokken werknemers. Onderscheid op grond van leeftijd is enkel toegestaan indien het onderscheid objectief gerechtvaardigd is door een legitiem doel en de middelen voor het bereiken van dat doel passend en noodzakelijk zijn. Met andere woorden: er moet een goede reden bestaan voor het maken van onderscheid.

Legitiem doel

Het College toetst eerst of er sprake is van een rechtmatig doel. Het College gaat ervan uit dat het onderscheid wordt gemaakt om oudere werknemers te beschermen bij werkloosheid. Zij hebben immers een zwakkere positie op de arbeidsmarkt. Dit doel, het beschermen van oudere werknemers vanwege de positie op de arbeidsmarkt, is voldoende zwaarwegend en heeft geen discriminerend oogmerk. Er is dan ook sprake van een legitiem doel.

Geschikt middel

Om de oudere werknemers te beschermen, is ervoor gekozen om de wachtgeldregeling niet af te schaffen voor werknemers die op 1 januari 2009 52 jaar of ouder waren. Volgens het College is dit middel (het niet afschaffen van de wachtgeldregeling voor werknemers met een bepaalde leeftijd) geschikt om het doel (beschermen van de oudere werknemers met een zwakker arbeidspositie bij ontslag) te bereiken.

Noodzakelijk middel

Het College toetst bovendien of het maken van onderscheid noodzakelijk is om de oudere werknemers te beschermen. Dit is niet het geval als de bescherming ook op een andere wijze kan worden bereikt waarbij geen/minder ingrijpend onderscheid wordt gemaakt. Volgens het College kunnen oudere werknemers echter niet op een andere, minder ingrijpende wijze worden beschermd.

Proportioneel middel

Het middel is volgens het College tot slot proportioneel. Het middel staat in verhouding tot het doel dat wordt nagestreefd. Volgens het College speelt mee dat slechts 15 werknemer bij ontslag nog aanspraak kunnen maken op wachtgeld omdat zij aan het leeftijdscriterium voldoen. Nadat deze mensen met pensioen zijn, heeft niemand meer recht op wachtgeld. Het maken van onderscheid op grond van leeftijd is volgens het College daarom toegestaan.

Voorkom een klacht

In beginsel is het maken van onderscheid op basis van godsdienst, politieke gezindheid, ras, geslacht zwangerschap, nationaliteit, geaardheid, burgerlijke staat, handicap/chronisch ziekte, arbeidsduur (fulltime/ parttime), soort contract (bepaalde tijd/ onbepaalde tijd) niet toegestaan tenzij er sprake is van een wettelijke uitzonderingsgrond. Bij twijfel verdient het de voorkeur om u te laten voorlichten. U kunt er zelfs voor kiezen om een oordeel over het eigen handelen aan het College te vragen. Op deze wijze kunt u klachten en negatieve publiciteit in de toekomst voorkomen en loopt u niet het risico dat u aansprakelijk wordt gesteld wegens discriminatoir handelen.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

12 september 2024

Verzoek om een vaste aanstelling

Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

4 september 2024

AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst

GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.

Lees meer

Lees meer over

26 augustus 2024

Waar op te letten bij overwerk?

In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Versterking positie ondernemingsraad bij faillissement

Voor de tweede keer in vijf jaar kan iedereen reageren op een wetsvoorstel dat kortweg regelt dat werknemers bij een doorstart na faillissement automatisch in dienst komen van de verkrijgende onderneming. Dit is het zogeheten voorstel WOVOF.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Belofte maakt in beginsel schuld

Kan een werkgever terugkomen op een (mondelinge) toezegging aan een werknemer om zijn arbeidsovereenkomst te verlengen? In beginsel maakt belofte schuld.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen