Met die verklaring kun je tegenover instanties zoals de bank, de belastingdienst of een verzekeringsmaatschappij aantonen dat je recht hebt op bijvoorbeeld het banktegoed van de overledene. Ook voor het uitkeren van een levensverzekering of voor belastingteruggave, kun je een verklaring van erfrecht nodig hebben. Deze krijg je niet zomaar. Na het overlijden moet je deze zelf aanvragen bij de notaris, die op zijn beurt onderzoek gaat doen. Hij gaat na of er een testament is en wie de erfgenamen zijn en of er een executeur is benoemd. Al deze gegevens worden vervolgens vastgelegd in de verklaring van erfrecht. Houd er rekening mee dat hier wat tijd overheen kan gaan, zeker als er veel erfgenamen zijn of als erfgenamen lastig te vinden zijn. Wacht dus niet te lang voordat je de verklaring aanvraagt.
Een bank of verzekeringsmaatschappij zal niet zomaar informatie afgeven zonder zo’n verklaring te zien. Ze is aansprakelijk en wil dus zeker weten dat de juiste persoon toegang tot de juiste informatie krijgt. Als de overledene geen testament heeft gemaakt en er sprake is van een laag banksaldo kun je soms zonder verklaring uit de voeten.
Als de overledene een executeur heeft benoemd en het onderzoek naar de erfgenamen nog niet is afgerond, kun de je notaris ook vragen om een verklaring van executele. Dit is een verklaring van erfrecht waarin uitsluitend is vermeld dat dat de executeur zijn executeursbenoeming heeft aanvaard. In de verklaring van executele staan de bevoegdheden van de executeur beschreven.
Als je een woning of ander onroerend goed erft, is het verstandig om de notaris te vragen de verklaring van erfrecht in te schrijven bij het Kadaster. Daarmee bereik je niet alleen dat de tenaamstelling van de WOZ-aanslag juist is, maar ook dat bij het kadaster zichtbaar is wie de nieuwe eigenaren zijn. Als je dit niet doet, blijft de overledene als eigenaar in het kadaster vermeld staan.
Dit wil je weten over de verklaring van erfrecht
Een verklaring van erfrecht is niet persoonsgebonden. Iedereen kan zo een akte laten opstellen; zelfs de schuldeisers van de overledene. Met één verklaring van erfrecht kan worden aangetoond wie welke rechten heeft. Je naam kan dus in een verklaring van erfrecht voorkomen, ook als je ruzie hebt met degene die de verklaring heeft laten opstellen.
Meer informatie
Heeft u juridische vragen? Wilt u hulp bij het opstellen van uw verklaring van erfrecht? Neem dan direct contact met ons op.