27 maart 2017

Werkgever kan betaalde transitievergoeding terug krijgen

Door Koen Vermeulen

Het zal één van de laatste wetsvoorstellen van Minister Asscher zijn, wel een belangrijke voor werkgevers.

Werkgevers kunnen de transitievergoeding die is betaald bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer, terug krijgen van UWV. Dat kan vanaf 2019.

>> Heeft u een vraag over dit onderwerp? Laat hier uw gegevens achter. <<

Is en blijft de transitievergoeding verschuldigd bij ontslag na 2 jaar ziekte?

Ja, dat verandert niet door dit wetsvoorstel. Hoewel de Raad van State adviseerde dat recht wél af te schaffen. Dus bij een ontslag na twee jaar ziekte, houdt de werknemer recht op de transitievergoeding. Wat nu al geldt en ook niet verandert, is dat die vergoeding moet worden berekend over het oorspronkelijk 100%-salaris, dus niet over bijvoorbeeld het ziektesalaris van 70%.

Wanneer krijgt de werkgever de betaalde transitievergoeding terug?

  • Bij een betaalde transitievergoeding bij niet-verlenging van een tijdelijke arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer
  • Bij een betaalde transitievergoeding bij het einde van de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte
  • De route van ontslag maakt niet uit: zowel bij beëindiging via een vaststellingsovereenkomst, als via UWV of kantonrechter, steeds krijgt de werkgever de betaalde transitievergoeding terug

Hoe krijgt de werkgever de betaalde transitievergoeding terug?

De werkgever vraagt de compensatie voor de betaalde transitievergoeding bij UWV aan. Dat moet binnen zes maanden na betaling van de vergoeding, althans binnen zes maanden na inwerkingtreding van dit wetsvoorstel (naar verwachting 2019).

Kan de werkgever ook vóór 2019 betaalde transitievergoeding terug krijgen?

Ja, de vanaf 1 juli 2015 door de werkgever bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid betaalde transitievergoeding kan bij UWV worden terug gevraagd. Het is dus van belang de administratie van betaalde transitievergoeding op orde te hebben, om in 2019 de compensatie van UWV te kunnen krijgen.

Hoe zit het met de 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte?

Dat heeft de minister bewust buiten dit wetsvoorstel gelaten. Daarover komt in 2017 een advies van de SER en dat wordt zeker een thema voor het nieuwe kabinet. Mogelijk dat aanpassing van die loondoorbetalingsplicht bij ziekte nog een rol gaat spelen bij de behandeling van dit wetsvoorstel over compensatie voor betaalde transitievergoeding. Wij houden u op de hoogte!

Deze blog is gereviewd en geüpdatet op 23 oktober 2020. 

Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Advocaat/associate partner

‘Samen complexe juridische puzzels oplossen’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

24 februari 2025

Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee

Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.

Lees meer

Lees meer over

13 februari 2025

Verplichtingen op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag

Op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bent u verplicht om ontslag van 20 of meer medewerkers binnen drie maanden te melden aan het UWV. In deze blog delen we enkele praktische tips.

Lees meer

Lees meer over

30 januari 2025

Websurfen in de baas zijn tijd

Even een privé-appje beantwoorden, of snel even het nieuws checken tijdens werktijd: we doen het allemaal wel eens. Voor de werkgever in de zaak die het Hof Den Bosch eind 2024 voor zich kreeg, kon dit niet door de beugel en een ontslag op staande voet volgde. Niet terecht, zo oordeelde de kantonrechter én het Hof.

Lees meer

Lees meer over

14 januari 2025

Arbeidsrecht in 2025

Tijd om te kijken welke nieuwe wet- en regelgeving gaat gelden op de werkvloer in 2025. Een kort overzicht, waarin wij ook verwerken welke wijzigingen (nog) niet in gaan gelden, maar waarbij het van belang is als ondernemer daarop te anticiperen.

Lees meer

Lees meer over

7 januari 2025

Speelde chronische ziekte een rol?

Het is aan werkgevers om een tijdelijke arbeidsovereenkomst al dan niet te verlengen. De redenen voor het niet verlengen kunnen divers zijn: de werknemer past niet goed in het team, hij functioneert niet naar wens of er blijkt toch niet voldoende werk te zijn.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen