26 november 2014

Werkvergunning geldig in alle EU lidstaten

Door GMW advocaten

Onlangs heeft het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan t.b.v. de Europese grensoverschrijdende dienstensector.

In het arrest oordeelde het Hof dat het Ministerie van Sociale Zaken (Inspectie SZW) ten onrechte een boete heeft opgelegd aan een in Nederland gevestigde onderneming die geen werkvergunning had aangevraagd voor werknemers uit niet-EU-landen die legaal in een EU lidstaat werken en wonen. Het Hof stelt dat de Nederlandse eis voor een tewerkstellingsvergunning het Europese principe van vrij verkeer en het verrichten van werkzaamheden hiermee belemmert. Eveneens blijkt dat op grond van deze uitspraak van het Hof er evenmin een tewerkstellingsvergunning mag worden gevraagd in het geval van uitzendarbeid.  Wel moeten de werkzaamheden in Nederland tijdelijk zijn en de dienstverlener moet zijn hoofdactiviteiten uitvoeren in de Lidstaat van vestiging. Notificatie van de werkzaamheden bij het UWV is voldoende. Boetes die eerder in deze situaties waren opgelegd, kunnen worden teruggevorderd. De Nederlandse overheid is echter van mening dat deze uitspraak ingaat tegen het principe van gelijk loon voor gelijk werk, nu hierdoor goedkope arbeidskrachten van buiten de EU zonder problemen in Nederland aan de slag kunnen gaan. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de Europese en nationale regels aan te passen.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

12 juni 2025

Adviesrecht ondernemingsraad in een internationaal concern

De ondernemingsraad (OR) heeft recht op alle informatie die de OR "redelijkerwijs" nodig heeft om een advies te geven over bijvoorbeeld een reorganisatie.

Lees meer

Lees meer over

10 juni 2025

Kun je een ‘bankzitter’ ontslaan?

Een bankzitter is een werknemer die weinig tot geen werk heeft en hierdoor niet productief (genoeg) is. Vaak gaat het om een werknemer in dienst van een detacheerder die geplaatst moet worden bij klanten van de detacheerder.

Lees meer

Lees meer over

4 juni 2025

Tel niet het aantal waarschuwingen

Dat vijf officiële waarschuwingen nog geen rechtsgeldig ontslag maken, blijkt maar weer uit een recente uitspraak van de kantonrechter Gelderland. De rechter moest oordelen over de vraag of een werknemer, die herhaaldelijk te laat kwam, zich in de ogen van de werkgever niet op juiste wijze ziekmeldde en zich schuldig maakte aan werkweigering, terecht door zijn werkgever op staande voet was ontslagen.

Lees meer

Lees meer over

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen