14 oktober 2024

Dossiervorming bij een ontslag

Door Amber Willemsen

Overal waar mensen samenwerken, kan de werkrelatie door verschillende omstandig­heden verstoord raken. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst hierdoor niet lan­ger wil voortzetten, zal de rechter toetsen of er sprake is van een redelijke grond voor beëindiging. Het opgebouwde ontslagdos­sier is dan relevant.

Een recente uitspraak laat maar weer eens zien dat niet alleen de omvang van zo’n dossier, maar ook de in­houd van doorslaggevend belang is.

Ontbin­dingsverzoek

Voordat beide partijen bij de rechter kwa­men, was al het nodige voorgevallen. De werknemer – met ruim twintig dienstjaren op de teller en op het laatst werkzaam als supervisor – viel uit wegens ziekte en bleef ruim 2,5 jaar ziek.

Na zijn herstel begon een zes maanden durend verbetertraject, waarbij hij op een andere locatie als super­visor aan de slag ging. Na zes maanden werd afgesproken om het verbetertraject te verlengen, maar dan op zijn eigen afde­ling. Hier bleek zijn team niet warm voor te lopen: zowel de vervangend supervisor als een vijftiental medewerkers lieten (anoniem) weten dat zij bezwaar hadden tegen de terugkeer van de werknemer.

De werkgever diende vervolgens een ontbin­dingsverzoek in bij de rechter voor disfunc­tioneren (d-grond), verwijtbaar handelen of nalaten (e-grond), een verstoorde arbeids­relatie (g-grond) en de cumulatiegrond (i-grond), maar dit werd afgewezen.

Hoger beroep

In hoger beroep oordeelde het hof dat voortzetting van het dienstverband wel degelijk van de werkgever gevergd kon wor­den, en wel om de volgende redenen:

  • de lange duur van het dienstverband;
  • de goede beoordelingen van het functi­oneren van de werknemer, tot aan zijn ziekte-uitval en de komst van de nieuwe leidinggevende;
  • het ontbreken van een verbetertraject op zijn eigen locatie;
  • het ontbreken van een ‘goed gesprek’ tussen de werknemer en de medewer­kers die (ruim twee jaar na dato) over zijn wijze van leidinggeven klaagden;
  • het voorhanden zijn, dan wel zijn ge­weest, van diverse vacatures voor de functie van supervisor bij de werkgever;
  • het goede functioneren van de werkne­mer als supervisor op de andere locatie;
  • het persoonlijk belang van de werkne­mer bij het behoud van zijn arbeidsover­eenkomst.

Smetteloos dienst­verband

De slotsom was dan ook dat de werknemer toegelaten moest worden tot de functie van supervisor in Amsterdam (de andere locatie), waar hij een halfjaar succesvol werkzaam was geweest. Niet alleen de omvang van het ontslagdossier telt dus, maar in het bijzonder ook de inhoud. Dossiervorming is bij een ontslag dus zeer belangrijk.

De belangen van een werknemer, helemaal als deze een langdurig en smetteloos dienst­verband heeft, worden door een rechter zwaar meegewogen. Bovendien bevestigt deze uitspraak opnieuw dat de rechter ver­wacht dat werkgevers serieus kijken naar een herplaatsing.

Meer informatie

Heeft u vragen over dossiervorming bij een ontslag? Of heeft u juridisch advies nodig in een soortgelijke zaak? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Hof Amsterdam 30 april 2024, ECUI (ver­kort): 1159

(Dit artikel verscheen eerder in HR Rendement.)

Amber Willemsen

Amber Willemsen

Advocaat

‘Gedreven door rechtvaardigheid’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen