20 juli 2015

Onverplichte loonbetaling tijdens ziekte: oppassen geblazen!

Door GMW advocaten

Op grond van de wet heeft een werknemer tijdens ziekte recht op doorbetaling van 70% van zijn salaris. In veel arbeidsovereenkomsten wordt hier ten gunste van de werknemer van afgeweken.

Voor de werkgever is het echter oppassen geblazen indien de arbeidsovereenkomst géén afwijking bevat, maar het er in de praktijk op neerkomt dat in geval van ziekte wel degelijk meer wordt betaald dan de wettelijke 70%. Op 14 juli jl. heeft het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch (ECLI:NL:GHSHE:2015:2626) namelijk geoordeeld dat het eerder doorbetalen van 100% tijdens ziekte, kan leiden tot een gerechtvaardigd vertrouwen van de werknemer op het bestaan van die aanspraak.

In de betreffende zaak vermeldde de arbeidsovereenkomst niets over loondoorbetaling tijdens ziekte. In dat geval geldt in beginsel het wettelijk uitgangspunt van 70%. De werkgever had echter tijdens eerdere perioden van ziekte, 100% van het loon uitbetaald. Toen de werkgever vervolgens –bij een nieuwe uitval van de werknemer wegens ziekte- overging tot toepassing van het wettelijk minimum, beriep de werknemer zich er op dat hij er gerechtvaardigd op had vertrouwd dat bij ziekte altijd 100% zou worden uitbetaald. Terecht, zo oordeelde het hof.

Volgens het hof mocht de werknemer er, vanwege de eerdere doorbetalingen van 100%, gerechtvaardigd op vertrouwen dat hij bij ziekte ook daadwerkelijk recht had op 100% van zijn salaris. Volgens het hof was niet gebleken van zodanige feiten of omstandigheden, dat de werknemer daar bij de nieuwe uitval niet meer op mocht vertrouwen.

Een werkgever die in haar arbeidsovereenkomsten niets opneemt over het te betalen loon bij ziekte, doet er dus goed aan voorzichtig te zijn met het betalen van meer dan het wettelijk minimum. Wat wellicht bedoeld was als een vriendelijk gebaar, kan een toekomstige rechtens afdwingbare aanspraak opleveren. Overigens lijkt het mij voorstelbaar dat de voorgaande redenering van het hof ook kan worden toegepast indien in de arbeidsovereenkomst wél een bepaald loonpercentage bij ziekte is vermeld, maar de werkgever desalniettemin structureel of geregeld meer dan dat percentage betaalt. Ook in dat geval dient een werkgever zich dus de risico’s van betaling van het meerdere te realiseren.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen