21 december 2015

Cumulatie ontslagvergoeding WNT en Wwz

Door GMW advocaten

De Wet Normering Topinkomens lijkt uit te sluiten dat een topfunctionaris meer ontslagvergoeding krijgt dan € 75.000,-. De praktijk is anders.

Zowel voor de topfunctionaris met een arbeidsovereenkomst, als de topfunctionaris die een ambtelijke aanstelling heeft. Uit de wetsevaluatie van de WNT blijkt dat Minister Plasterk voorlopig althans, niet ingrijpt.

Hogere vergoeding voor ambtelijke topfunctionaris

In mijn blog beschreef ik de door de CRvB aanvaarde route voor topfunctionaris en overheidswerkgever om een hogere ontslagvergoeding af te spreken. Die route behelst het afkopen van de contante waarde van de bovenwettelijke uitkering, waarop de topfunctionaris recht heeft op basis van een rechtspositieregeling (in dat geval de gemeentelijke regeling CAR/UWO). Die kan cumuleren met de maximale WNT-vergoeding van € 75.000,- bruto. In die zaak leidde dat tot een ontslagvergoeding voor de topfunctionaris van in totaal meer dan twee ton. Mijn inziens kan die route ook gevolgd worden voor bijvoorbeeld een rijksambtenaar bij afkoop van diens bovenwettelijke aanspraken, omdat de uitspraak niet beperkt lijkt tot afkoop binnen de gemeentelijke rechtspositieregeling.

Wetsevaluatie WNT

In de evaluatie van de WNT in december 2015 is Minister Plasterk niet op deze uitspraak, en cumulatiemogelijkheden via afkoop ingegaan. Vooralsnog neem ik met een beroep op die CRvB-uitspraak aan dat de topfunctionaris van twee walletjes kan eten, en biedt dit dus mogelijkheden voor werkgever en ambtenaar om afspraken over een beëindigingsregeling te maken.

Cumulatie WNT en Wwz nog steeds mogelijk

Voor de topfunctionaris met een arbeidsovereenkomst geldt hetzelfde. Voor hem/haar kan de WNT-vergoeding cumuleren met de transitievergoeding en – door de rechter toe te kennen – billijke vergoeding op grond van de Wwz. In de evaluatie van de WNT heeft de minister expliciet erkend dat samenloop, cumulatie van ontslagvergoedingen mogelijk is. De van later datum zijnde Wwz sluit dit immers niet uit. En uit de WNT volgt dat een ontslagvergoeding op grond van een wettelijke regeling, zoals de Wwz, niet meetelt voor het maximum van de WNT-vergoeding. In de WNT-evaluatie heeft de minister wel aangekondigd, dit onderwerp van samenloop van de WNT en de Wwz nader te bekijken. Maar tot dat er een wettelijke regeling is, zal cumulatie van de WNT- en Wwz-vergoeding mogelijk blijven.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen