1 mei 2016

De gedragsaanwijzing bij overlast helpt!

Door GMW advocaten

Bij ernstige en aanhoudende overlast vanuit de huurwoning kan de woningcorporatie genoodzaakt zijn om in te grijpen.

Dit ter bescherming van het huurgenot van omwonenden die ook huurder van de woningcorporatie zijn. Ingrijpen kan door in rechte huurbeëindiging en ontruiming te vorderen, maar dit is direct ook het zwaarste middel. Rechters wijzen een dergelijke vordering dan ook niet lichtvaardig toe.

Wat houdt overlast in?

Sinds 2013 is er bij woningcorporaties en rechters aandacht voor een alternatief: de gedragsaanwijzing. Dat is een gebod of verbod dat in een gerechtelijke procedure aan de veroorzaker van overlast wordt opgelegd, opdat hij/zijn zal voldoen aan de verplichting om zich als een goed huurder te gedragen. Hij/zij dient zich aan de gedragsaanwijzing te houden op straffe van een dwangsom of erger: alsnog de ontruiming. Voorbeelden zijn het verbod op het houden van meer dan een bepaald aantal honden of het ontvangen van drugsverslaafde bezoekers, of een gebod om hulpverlening te aanvaarden.

Wat is het gevolg van de gedragsaanwijzing?

Een gedragsaanwijzing wordt door GMW advocaten als volgt ingezet: Primair wordt nog steeds de ontruiming gevorderd, maar voor het geval de rechter oordeelt dat de ontruiming door de omstandigheden van het geval niet gerechtvaardigd is, wordt subsidiair een gedragsaanwijzing (met een dwangsom) gevorderd. Indien de gedragsaanwijzing wordt opgelegd en deze wordt vervolgens overtreden, kan de woningcorporatie zich weer tot de rechter wenden. Het gedrag is dan al eens getoetst en de vordering tot ontruiming zal in de meeste gevallen dan snel toewijsbaar zijn.

Wat is het voordeel van de gedragsaanwijzing?

Het voordeel van de vordering tot een gedragsaanwijzing is groot: het instrument is minder ingrijpend dan een directe ontruiming en kan daardoor eerder ingezet worden. Omwonenden zullen zich gehoord voelen, zodat de onrust ten gevolge van de overlast beperkt blijft. Ook geeft het een laatste kans aan de veroorzaker van de overlast en wordt hij niet direct dakloos. Indien deze laatste kans niet benut wordt, fungeert de gedragsaanwijzing direct als opmaat naar de ontruiming. De specialisten van de vastgoedsectie van GMW advocaten hebben positieve ervaringen met de gedragsaanwijzing en kunnen u precies uitleggen of in het door u aangedragen geval een vordering tot gedragsaanwijzing succesvol kan zijn.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

29 april 2025

Bij nader inzien

De wettelijke bedenktermijn bij de koop van een woning

Lees meer

Lees meer over

19 maart 2025

Have you ever seen the rain?

Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages

Lees meer

Lees meer over

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

28 januari 2025

Eerlijke grondverkoop door gemeente: Didam II verduidelijkt de spelregels

In november 2024 bracht de Hoge Raad meer duidelijkheid over de verkoop van schaarse grond door overheden. Wat betekent dit voor gemeenten en marktpartijen?

Lees meer

Lees meer over

12 december 2024

Buurman, wat doet u nu?

Een eigenaar of gebruiker van een onroerende zaak kan onder omstandigheden gehouden zijn om een ander tijdelijk gebruik te laten maken van zijn woning of perceel, indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van de onroerende zaak van de ander.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen