26 november 2014

Werkvergunning geldig in alle EU lidstaten

Door GMW advocaten

Onlangs heeft het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan t.b.v. de Europese grensoverschrijdende dienstensector.

In het arrest oordeelde het Hof dat het Ministerie van Sociale Zaken (Inspectie SZW) ten onrechte een boete heeft opgelegd aan een in Nederland gevestigde onderneming die geen werkvergunning had aangevraagd voor werknemers uit niet-EU-landen die legaal in een EU lidstaat werken en wonen. Het Hof stelt dat de Nederlandse eis voor een tewerkstellingsvergunning het Europese principe van vrij verkeer en het verrichten van werkzaamheden hiermee belemmert. Eveneens blijkt dat op grond van deze uitspraak van het Hof er evenmin een tewerkstellingsvergunning mag worden gevraagd in het geval van uitzendarbeid.  Wel moeten de werkzaamheden in Nederland tijdelijk zijn en de dienstverlener moet zijn hoofdactiviteiten uitvoeren in de Lidstaat van vestiging. Notificatie van de werkzaamheden bij het UWV is voldoende. Boetes die eerder in deze situaties waren opgelegd, kunnen worden teruggevorderd. De Nederlandse overheid is echter van mening dat deze uitspraak ingaat tegen het principe van gelijk loon voor gelijk werk, nu hierdoor goedkope arbeidskrachten van buiten de EU zonder problemen in Nederland aan de slag kunnen gaan. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de Europese en nationale regels aan te passen.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen