18 oktober 2017

Moet herplaatsing wel of niet binnen het gehele concern?

Door Godelijn Boonman

In deze blog bespreek ik de vraag of er bij herplaatsing binnen een bedrijf wel of niet binnen het gehele concern gekeken dient te worden.

De jurisprudentie daarover is op dit moment verdeeld. Hoe zit dit nu precies?

Redelijke grond voor ontslag

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een werkgever een redelijke grond moet hebben om tot ontslag van een werknemer over te kunnen gaan. Denk aan verwijtbaar handelen, disfunctioneren of een bedrijfseconomische reden. Maar daarnaast heeft een werkgever ook een herplaatsingsplicht. Een werkgever moet dus inspanningen verrichten om de werknemer binnen het bedrijf te herplaatsen voordat tot ontslag wordt overgegaan.

Binnen het gehele concern?

Nu rijst de vraag of die herplaatsingsplicht zich beperkt tot het specifieke bedrijf waarin de werknemer werkzaam is of ook tot het hele concern, waar dat bedrijf onderdeel van is. Onlangs heeft een kantonrechter geoordeeld dat herplaatsing binnen het concern alleen verplicht is wanneer de groep is aan te merken als een economische eenheid met een centrale leiding over de verschillende onderdelen.

Hoge billijke vergoeding

Andere kantonrechters oordelen echter anders. Die menen dat er wel inspanningen moeten worden verricht om binnen het hele concern te herplaatsen. En doet een werkgever dat niet, dan kan hij daarvoor flink gestraft worden. Een kantonrechter in Rotterdam kende aan een werknemer zelfs een billijke vergoeding van € 90.000,- toe toen bleek dat de werkgever niet eens had nagedacht over herplaatsing binnen het concern.

Advies aan werkgevers

Advies aan werkgevers is dus om de herplaatsingsplicht heel serieus te nemen én om aan te tonen dat ook in concernverband gekeken is. Het risico is te groot dat een kantonrechter een ontslag anders afstraft door het toekennen van een hoge billijke vergoeding.

Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen. U kunt mij bereiken via de gegevens aan de rechterzijde van deze pagina.

Godelijn Boonman

Godelijn Boonman

Advocaat/partner

‘Oplossen vanuit vertrouwen en in overleg’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen