14 april 2021

GMW advocaten zorgt ook in zorgvastgoed

Door Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Zorgvastgoed is al langere tijd een apart aandachtspunt in de vastgoedwereld.

Onder andere de vergrijzing speelt een belangrijke rol bij vergroting van de vraag naar zorgvastgoed. Zowel woningcorporaties als private partijen treden op als investeerders. Transformaties van bestaande gebouwen naar zorgvastgoed of nieuwbouw ten behoeve van bijvoorbeeld kleinschalige zorg/wooncomplexen zijn aan de orde van de dag.

 

Zorgvastgoed kent een aantal bijzondere aspecten ten opzichte van andere objecten in de vastgoedpraktijk. GMW advocaten is u graag van dienst met o.a. de volgende specifieke kennis.

1. Samenloop van de huurovereenkomst en de zorgovereenkomst

Hoe regel je dat het vastgoed weer ter beschikking van de verhuurder komt na afloop van de zorgovereenkomst? Hoe houd je als verhuurder grip op overlast? Wie draagt leegstandsrisico? Hoe regel je een flexibel contract dat juridisch houdbaar is?

2. Verkleuring van de hoofdovereenkomst door de onderhuurovereenkomst

Wat gebeurt er aan het einde van de huurovereenkomst met een zorgpartij? Welke rechten hebben de nog zittende bewoners? Welke verplichtingen heeft de hoofdverhuurder? Wanneer bestaat een recht op schadevergoeding?

3. Verhuur van zorgvastgoed door woningcorporaties

Hoe blijft de woningcorporatie voldoen aan haar verplichtingen uit de Woningwet? Gaat het om woningverhuur of maatschappelijk vastgoed? Kiest men voor verhuur aan de zorgorganisatie of aan de bewoner? Moet er een samenwerkingsovereenkomst of een beheersovereenkomst worden opgesteld?

4. Breakopties bij langdurige hoofdhuurovereenkomsten

Wat gebeurt er als door een wijziging van overheidsregels leegstand ontstaat? In hoeverre moet een verhuurder meewerken aan beëindiging of wijziging van de huurovereenkomst?

5. Zorgvastgoed in het omgevingsrecht

In hoeverre is de exploitatie van zorgvastgoed toegestaan volgens het gemeentelijk bestemmings- plan? Valt het onder de bestemming ‘wonen’ of onder maatschappelijke doeleinden’ of anders? Wanneer kan toestemming voor afwijkend gebruik worden aangevraagd? Naast de vastgoedrechtelijke aspecten, kunnen er natuurlijk ook vragen rijzen op het gebied van financiering van het zorgvastgoed, de naleving van governance en statuten in de zorg, bestuurders- aansprakelijkheden, et cetera.

Ook voor deze aspecten kunt u bij GMW advocaten terecht. Wij staan woningcorporaties, zorginstellingen en vastgoedeigenaren en andere investeerders graag bij in de trajecten die leiden tot een goede exploitatie van het zorgvastgoed.

Heeft u behoefte aan meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

 

Foto lisa

Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Advocaat/associate partner

‘Realistische blik met brede ervaring’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

29 april 2025

Bij nader inzien

De wettelijke bedenktermijn bij de koop van een woning

Lees meer

Lees meer over

19 maart 2025

Have you ever seen the rain?

Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages

Lees meer

Lees meer over

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

28 januari 2025

Eerlijke grondverkoop door gemeente: Didam II verduidelijkt de spelregels

In november 2024 bracht de Hoge Raad meer duidelijkheid over de verkoop van schaarse grond door overheden. Wat betekent dit voor gemeenten en marktpartijen?

Lees meer

Lees meer over

12 december 2024

Buurman, wat doet u nu?

Een eigenaar of gebruiker van een onroerende zaak kan onder omstandigheden gehouden zijn om een ander tijdelijk gebruik te laten maken van zijn woning of perceel, indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van de onroerende zaak van de ander.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen