5 augustus 2021

Discriminatie op de werkvloer

Door Amber Willemsen

Steeds meer bedrijven zetten zich actief in voor een inclusieve werkvloer, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Maar, het komt nog steeds voor dat werknemers gediscrimineerd worden op grond van hun seksuele geaardheid of identiteit. Berichten over transseksuele vrouwen die geen gebruik mogen maken van het vrouwentoilet op het werk of een Italiaanse advocaat die publiekelijk verkondigt geen homoseksuele mensen in dienst te willen nemen zijn nog steeds aan de orde van de dag.

Uitbereiding van artikel 1 van de Grondwet

Op basis van verschillende nationale en internationale wetgeving is discriminatie op basis van geaardheid of identiteit verboden. Eerder dit jaar heeft de Eerste Kamer ingestemd met een uitbereiding van artikel 1 van de Grondwet, inhoudende het toevoegen van handicap en seksuele gerichtheid als verboden grond voor discriminatie.

Arbowet

Tevens dient de werkgever op grond van de Arbowet de risico’s in kaart te brengen en beleid te voeren om discriminatie op het werk te voorkomen of beperken. Een mogelijke uitwerking hiervan is het opzetten van een klachtenprocedure en het aanstellen van een vertrouwenspersoon.

College van de Rechten van de Mens

Als sprake is van discriminatie kan er een klacht ingediend worden bij het College van de Rechten van de Mens. Dit is een onafhankelijke instantie die zich bezig houdt met mensenrechten in Nederland. Bij een gegronde klacht, wordt het oordeel van het College gepubliceerd. De discriminerende partij wordt daarin met naam en toenaam vermeldt. Ook kan de civiele rechter fikse schadevergoedingen toewijzen.

Wordt u gediscrimineerd of juist beticht van discriminatie? Wij kunnen u adviseren over de verplichtingen ter voorkoming van discriminatie, gelijke behandelingswetgeving en de juridische mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op.

 

Amber Willemsen

Amber Willemsen

Advocaat

‘Gedreven door rechtvaardigheid’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen