Beslag leggen op digitale eigendommen
Beslag leggen op digitale eigendommen

Beslag leggen op digitale eigendommen

 
“Geen cash of dure auto’s, maar beslag op NFT’s

Zo luidt de kop van een nieuwsbericht dat de politie laatst publiceerde. Voor het eerst is er door een Nederlandse opsporingsdienst beslag gelegd op zogenaamde NFT’s. Hieronder lees je meer over het beslagleggen op digitale eigendommen.

NFT’s, non-fungible tokens, zijn niet-inwisselbare, onvervangbare digitale eigendomscertificaten. Deze certificaten kunnen digitaal worden gecreëerd en kunnen bijvoorbeeld worden gekoppeld aan een digitaal object zoals een afbeelding. De populariteit van NFT’s stijgt rap en de handel in NFT’s kan zeer lucratief zijn. Zo is er onlangs nog een NFT verkocht voor een bedrag van 23,7 miljoen dollar. NFT’s kunnen bij online veilingen dus miljoenenbedragen opleveren.

Beslag leggen op digitale eigendommen

De politie legt in onderzoeken naar crimineel geld steeds vaker beslag op digitale eigendommen. De mogelijkheid tot beslaglegging op digitale eigendommen is ook bij conflicten tussen burgers of bedrijven onderling relevant.

Stel nu dat u nog geld krijgt van uw schuldenaar en uw schuldenaar niet betaalt. Het kan dan zeker de moeite waard zijn om te onderzoeken of uw schuldenaar NFT’s (of bijvoorbeeld cryptovaluta) in zijn of haar bezit heeft.

Als dat zo is, dan kunt u de rechtbank vragen of u hier ‘conservatoir’ (bewarend) beslag op mag laten leggen. Het leggen van conservatoir beslag zorgt ervoor dat de schuldenaar zijn bezittingen niet kan verkopen of verduisteren voordat u de kans heeft gehad om u daarop te verhalen. U mag zich namelijk pas op de goederen van de schuldenaar verhalen, nadat uw vordering door de rechter is vastgesteld.

In februari 2022 heeft de rechtbank voor het eerst in Nederland verlof verleend voor het leggen van beslag tot afgifte van een NFT. Beslag leggen op een NFT blijkt dus ook in civiele zaken mogelijk, al zal daarvoor wel de medewerking van de schuldenaar voor nodig zijn. Alleen de schuldenaar beschikt immers over de digitale privésleutels, wachtwoorden of beveiligingscodes waarmee de NFT kan worden overgedragen.

Het blijft uiteraard ook mogelijk om conservatoir beslag te laten leggen op  andere bezittingen van uw schuldenaar, zoals een bankrekening of een auto.

Heeft u vragen over het leggen van beslag of wilt u beslag leggen? Neem dan contact met ons op.