27 juli 2021

Beslag leggen op auto’s makkelijker

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

“Als een man de deur van zijn auto opent voor een vrouw, weet je een ding zeker: of de auto is nieuw of de vrouw”

Gelukkig gaat deze spreuk niet altijd op. Er zijn immer galante mannen, maar ook vrouwen die van auto’s houden. Feit is wel dat het regelmatig de kosten loont om beslag te leggen op iemands auto om zo een vordering betaald te krijgen. Kennelijk wil men toch voorkomen dat de auto wordt verkocht.

Het is dan al sinds jaar en dag een kat en muisspel tussen de deurwaarder die beslag wil leggen op de auto en de eigenaar die dat wil voorkomen. Als men beslag voelt aankomen, worden auto’s soms straten of wijken verderop neergezet om dat te voorkomen. Deurwaarders – bewapend met kenteken, merk en kleur van de auto – rijden eeuwig rondjes.

Mocht het dan lukken om de auto te vinden – de deurwaarder moet immers zichtcontact hebben gehad met het voertuig om beslag te leggen – dan wil men de verkoop voorkomen door de auto snel op een andere naam te zetten. Hoewel dit een strafbaar feit is, gebeurt dat met enige regelmaat.

Sinds 1 april 2021 is echter de wet gewijzigd. Een voertuig kan na betekening van de titel en bevel tot betaling via een proces-verbaal op het kantoor van de deurwaarder in beslag worden genomen en geregistreerd in het register van de RDW. Daarna zal de deurwaarder het exploot betekenen aan de debiteur. Dit biedt een aantal voordelen. De deurwaarder hoeft niet meer op jacht naar een voertuig, maar veel belangrijker:  het beslag wordt geregistreerd bij de RDW, dat maakt overdracht van het voertuig onmogelijk. Hopelijk moedigt dit aan tot het sneller betalen van de vordering.

Heeft u vragen over het leggen van beslag of wilt u beslag leggen, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

Mechteld van Veen-Oudenaarden is begonnen in de advocatuur in Rotterdam waar zij naast het zeerecht ook in contact kwam met het faillissementsrecht.

Gerelateerde blogs

26 oktober 2023

Faillissement Blomsma Print & Sign B.V.

Op 4 oktober 2023 heeft de rechtbank Den Haag het faillissement uitgesproken van de besloten vennootschap BLOMSMA PRINT & SIGN B.V.. Mr A.C.M. Höppener is benoemd tot rechter-commissaris. Mr M.M.E. van Veen-Oudenaarden is aangesteld als curator.

Lees meer

17 oktober 2023

Let op: turboliquidatie aan banden gelegd

De ‘turboliquidatie’ is een betrekkelijk eenvoudige en snelle procedure om een rechtspersoon te beëindigen. Daar komt op 15 november 2023 verandering in.

Lees meer

23 februari 2023

Schuldeiser bij een turboliquidatie, wat nu?

Via een zogeheten turboliquidatie is een onderneming snel geliquideerd wanneer het niet (meer) over activa beschikt.

Lees meer