27 juli 2021

Beslag leggen op auto’s makkelijker

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

“Als een man de deur van zijn auto opent voor een vrouw, weet je een ding zeker: of de auto is nieuw of de vrouw”

Gelukkig gaat deze spreuk niet altijd op. Er zijn immer galante mannen, maar ook vrouwen die van auto’s houden. Feit is wel dat het regelmatig de kosten loont om beslag te leggen op iemands auto om zo een vordering betaald te krijgen. Kennelijk wil men toch voorkomen dat de auto wordt verkocht.

Het is dan al sinds jaar en dag een kat en muisspel tussen de deurwaarder die beslag wil leggen op de auto en de eigenaar die dat wil voorkomen. Als men beslag voelt aankomen, worden auto’s soms straten of wijken verderop neergezet om dat te voorkomen. Deurwaarders – bewapend met kenteken, merk en kleur van de auto – rijden eeuwig rondjes.

Mocht het dan lukken om de auto te vinden – de deurwaarder moet immers zichtcontact hebben gehad met het voertuig om beslag te leggen – dan wil men de verkoop voorkomen door de auto snel op een andere naam te zetten. Hoewel dit een strafbaar feit is, gebeurt dat met enige regelmaat.

Sinds 1 april 2021 is echter de wet gewijzigd. Een voertuig kan na betekening van de titel en bevel tot betaling via een proces-verbaal op het kantoor van de deurwaarder in beslag worden genomen en geregistreerd in het register van de RDW. Daarna zal de deurwaarder het exploot betekenen aan de debiteur. Dit biedt een aantal voordelen. De deurwaarder hoeft niet meer op jacht naar een voertuig, maar veel belangrijker:  het beslag wordt geregistreerd bij de RDW, dat maakt overdracht van het voertuig onmogelijk. Hopelijk moedigt dit aan tot het sneller betalen van de vordering.

Heeft u vragen over het leggen van beslag of wilt u beslag leggen, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

Mechteld van Veen-Oudenaarden is begonnen in de advocatuur in Rotterdam waar zij naast het zeerecht ook in contact kwam met het faillissementsrecht.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

3 juli 2024

Bescherming personeel bij doorstart uit faillissement

Een faillissementscurator besteedt een groot deel van zijn tijd aan een mogelijke doorstart van een deel van de onderneming. Natuurlijk heeft zijn boedel daar belang bij. Maar ook de doorstartende partij zelf.

Lees meer

Lees meer over

16 april 2024

Verrekenen van schulden in de WHOA

In een WHOA-traject kunt u te maken krijgen met schuldeisers die een beroep doen op verrekening met bedragen die zij nog aan u moeten betalen. Of andersom: als uw vordering betrokken wordt in een WHOA-akkoord, mag u dan nieuwe betalingsverplichtingen verrekenen? Hoe werkt dat tijdens een WHOA-traject?

Lees meer

Lees meer over

7 maart 2024

Buitenlandse partijen en proceskosten

In Nederland kennen we de proceskostenveroordeling. Als een rechtszaak wordt verloren, dan kan die partij in de proceskosten worden veroordeeld.

Lees meer

Lees meer over

29 februari 2024

WHOA werkt om faillissement van levensvatbare bedrijven te voorkomen, maar bereikt MKB-bedrijven minder goed.

Lees meer

Lees meer over

23 januari 2024

De Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie in werking getreden

Op 15 november 2023 is de tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking getreden.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen