2 mei 2022

Beslag leggen op digitale eigendommen

Door Lucie Burggraaff

 
“Geen cash of dure auto’s, maar beslag op NFT’s

Zo luidt de kop van een nieuwsbericht dat de politie laatst publiceerde. Voor het eerst is er door een Nederlandse opsporingsdienst beslag gelegd op zogenaamde NFT’s. Hieronder lees je meer over het beslagleggen op digitale eigendommen.

NFT’s, non-fungible tokens, zijn niet-inwisselbare, onvervangbare digitale eigendomscertificaten. Deze certificaten kunnen digitaal worden gecreëerd en kunnen bijvoorbeeld worden gekoppeld aan een digitaal object zoals een afbeelding. De populariteit van NFT’s stijgt rap en de handel in NFT’s kan zeer lucratief zijn. Zo is er onlangs nog een NFT verkocht voor een bedrag van 23,7 miljoen dollar. NFT’s kunnen bij online veilingen dus miljoenenbedragen opleveren.

Beslag leggen op digitale eigendommen

De politie legt in onderzoeken naar crimineel geld steeds vaker beslag op digitale eigendommen. De mogelijkheid tot beslaglegging op digitale eigendommen is ook bij conflicten tussen burgers of bedrijven onderling relevant.

Stel nu dat u nog geld krijgt van uw schuldenaar en uw schuldenaar niet betaalt. Het kan dan zeker de moeite waard zijn om te onderzoeken of uw schuldenaar NFT’s (of bijvoorbeeld cryptovaluta) in zijn of haar bezit heeft.

Als dat zo is, dan kunt u de rechtbank vragen of u hier ‘conservatoir’ (bewarend) beslag op mag laten leggen. Het leggen van conservatoir beslag zorgt ervoor dat de schuldenaar zijn bezittingen niet kan verkopen of verduisteren voordat u de kans heeft gehad om u daarop te verhalen. U mag zich namelijk pas op de goederen van de schuldenaar verhalen, nadat uw vordering door de rechter is vastgesteld.

In februari 2022 heeft de rechtbank voor het eerst in Nederland verlof verleend voor het leggen van beslag tot afgifte van een NFT. Beslag leggen op een NFT blijkt dus ook in civiele zaken mogelijk, al zal daarvoor wel de medewerking van de schuldenaar voor nodig zijn. Alleen de schuldenaar beschikt immers over de digitale privésleutels, wachtwoorden of beveiligingscodes waarmee de NFT kan worden overgedragen.

Het blijft uiteraard ook mogelijk om conservatoir beslag te laten leggen op  andere bezittingen van uw schuldenaar, zoals een bankrekening of een auto.

Heeft u vragen over het leggen van beslag of wilt u beslag leggen? Neem dan contact met ons op.

Lucie Burggraaff

Lucie Burggraaff

Advocaat

Verlichting in moeilijke tijden

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

1 april 2025

Opzegging financiering door de bank: weer gaat het om redelijkheid en billijkheid

Recent heeft de Rechtbank Limburg een vonnis gewezen over beëindiging met onmiddellijke ingang van een kredietovereenkomst.

Lees meer

Lees meer over

25 maart 2025

Regresvorderingen in de WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over

27 februari 2025

Fiscale aspecten van WHOA-akkoorden

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen