10 oktober 2023

Betekent inkomensverlies hogere kinderalimentatie?

Door Susan Meijler

In sommige gevallen lijdt een ouder inkomensverlies, bijvoorbeeld door het niet kunnen vinden van een nieuwe baan. Op grond van de wet kan door dergelijke omstandigheden de hoogte van kinderalimentatie worden aangepast.

Gerechtshof Arnhem Leeuwarden heeft recent beslist dat ook soms de hoogte van de kinderalimentatie ten onrechte wordt aangepast. In deze zaak heeft de man recht op een terugbetaling, omdat hij teveel alimentatie heeft betaald. In deze blog zullen inkomensverlies en aanpassing van de hoogte van kinderalimentatie aan de hand van deze uitspraak besproken worden.

Wanneer is er sprake van inkomensverlies?

Er zijn situaties waardoor een ouder minder inkomen verdient en dus inkomensverlies lijdt. Bijvoorbeeld als een ouder ziek wordt of zijn/haar baan verliest. Het is hierdoor voor een ouder moeilijker om voor het kind te zorgen of om kinderalimentatie te betalen.

Aanpassing hoogte kinderalimentatie

Op het moment dat het oude inkomen niet meer verdiend kan worden, komt een ouder in aanmerking voor een aanpassing van de hoogte van de kinderalimentatie. Een ouder komt hier niet in aanmerking voor, als hij/zij het inkomensverlies zelf heeft veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de ouder zonder goede reden zijn/haar baan heeft opgezegd. De te betalen of ontvangen kinderalimentatie zal dan hetzelfde blijven.

Als het inkomensverlies niet zelf veroorzaakt is (bijvoorbeeld door ziekte) dan zal de rechter rekening kunnen houden met het inkomensverlies.

Hoe zit het in deze zaak?

De vrouw gaf aan dat zij, doordat zij geen nieuwe vergelijkbare baan kon vinden, minder werkte. Dit betekende voor de man dat hij meer kinderalimentatie moest betalen, zodat zij de kinderen kon blijven onderhouden. Na een aantal maanden heeft zij nog steeds geen nieuwe baan gevonden en gaf zij aan bij de Rechtbank dat zij nog maar 16 uur kon werken. De Rechtbank had de verwachting dat zij wel weer in staat was 32 uur per week te werken. De vrouw stelt hoger beroep in, omdat zij het niet eens is met deze uitspraak.

Tijdens het hoger beroep geeft de vrouw aan dat zij meerdere sollicitatiegesprekken heeft gehad en helaas steeds werd afgewezen. Zij kan hierom geen nieuwe baan van 32 uur vinden. De man is het hier niet mee eens en zegt dat hij teveel kinderalimentatie heeft betaald. De vrouw zou valse sollicitaties hebben aangeleverd aan het Gerechtshof. Uiteindelijk komt het er op neer dat het Gerechtshof vindt dat de sollicitaties die de vrouw heeft aangeleverd onvoldoende zijn. Zij had het inkomensverlies kunnen voorkomen. Hierdoor blijkt dat de man teveel kinderalimentatie heeft betaald voor een aantal maanden en daarom recht heeft op een terugbetaling.

Meer informatie

Heeft u hulp nodig met de kinderalimentatie? Of wilt u ander juridisch advies? Neem dan direct contact met mij op. Ik help u graag verder.

Susan Meijler

Susan Meijler

Advocaat

Susan Meijler is een zeer ervaren familierecht advocaat.

Gerelateerde blogs

2 april 2024

Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

Als ouders uit elkaar gaan, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling.

Lees meer

1 maart 2024

15 jaar ouderschapsplan

Deze maand bestaat het (verplichte) ouderschapsplan maar liefst 15 jaar. Na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap heeft u er zeker één nodig als u samen minderjarige kinderen heeft. Een ouderschapsplan is ook verplicht wanneer u alleen een relatie heeft gehad en sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag.

Lees meer

25 januari 2024

Welke rechter mag beslissen over de kinderen?

In zaken met een internationaal karakter, moet worden vastgesteld welke rechter rechtsmacht heeft.

Lees meer