Onderzoek van de Kinderombudsman
“Te lang hebben we als volwassenen gedacht dat het wel meevalt: de impact van een scheiding op het welzijn en de ontwikkeling van een kind”, aldus Kinderombudsman Kalverboer. Maar volgens Kalverboer laten kinderen ons weten dat ze veel last hebben van een scheiding: “Ze vertellen ons dat ze vooral hun ouders missen, fysiek en/of mentaal.”
Elk jaar horen minimaal 40.000 kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Uit onderzoek van de Kinderombudsman onder 7.520 kinderen blijkt dat kinderen van gescheiden ouders negatiever zijn over de band met hun ouders en vooral hun aandacht en liefde missen. “De afwezigheid van een goede relatie met de ouders kan een kind voor het leven tekenen,” aldus Kalverboer. “En dan hebben we het over minimaal 40.000 kinderen per jaar voor wie dat een risico is”.
Volgens het onderzoek van de Kinderombudsman blijkt dat kinderen met gescheiden ouders op alle (!) onderdelen die de kwaliteit van hun leven bepalen lager scoren dan kinderen van wie de ouders nog bij elkaar zijn. “Ze geven hun leven ook gemiddeld een lager cijfer,” zegt Kalverboer. De grootste negatieve gevolgen zien we in de relatie tussen de kinderen en hun ouders. “Het gaat dan om zaken als het voorbeeldgedrag van de ouders, hun aandacht en liefde voor de kinderen, en de stabiliteit en continuïteit die ze thuis bieden.”
Kinderombudsman Kalverboer benadrukt dat een scheiding hoe dan ook een verdrietige ervaring is met grote gevolgen. “Maar ouders spelen een sleutelrol als het gaat om de vraag hoeveel last kinderen ervan hebben en houden.” Kalverboer roept op om er als ouders en professionals over te praten en hulp te zoeken, want dat is nog altijd een groot taboe.
Je scheidt als partners, maar niet als ouders
In mijn praktijk, zowel als advocaat als mediator, zie ik helaas vaak dat partijen conflicten hebben op partnerniveau, waarbij zij dat vervolgens niet kunnen scheiden van hun rol als ouders. Een echtscheiding, ontbinding van het geregistreerd partnerschap of verbreking van de relatie is vaak een ontzettend emotioneel proces. Het is dan ook bijna logisch dat die emoties een rol spelen wanneer het over (de afspraken over) de kinderen gaat. De kinderen worden daar echter de dupe van. Kinderen, van baby tot puber, voelen de spanningen en de boosheid tussen de ouders en het verdriet van de ouders. Niet voor niets zeg ik vaak tegen mijn cliënten: je scheidt als partners, maar niet als ouders.
Conclusie
Uit het onderzoek van de Kinderombudsman en uit mijn ervaringen als advocaat en mediator is gebleken dat kinderen last hebben van een scheiding en dat een goede relatie tussen ouders na een scheiding ontzettend belangrijk is. Met Kinderombudsman Kalverboer zeg ik dan ook: blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding.
Meer informatie
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over echtscheiding of wilt u advies over mediation? Neem gerust contact met ons op.