21 juni 2022

Birdnesting: een nieuwe (tijdelijke) vorm van co-ouderschap

Door Rosemarie Post

Wanneer ouders uit elkaar gaan, zien wij in de praktijk dat kinderen vaak om en om bij de ouders verblijven. Maar waarom moeten de kinderen wekelijks verhuizen als ook de ouders van huis kunnen wisselen?

Steeds meer ouders die uit elkaar gaan kiezen voor deze ‘nieuwe’ vorm van co-ouderschap genaamd birdnesting. Bij birdnesting verblijven de kinderen in de voormalige echtelijke woning terwijl de ouders beurtelings voor de kinderen zorgen. Hoe werkt birdnesting precies en is het een optie voor u? In deze blog zal ik u uitleggen wat birdnesting inhoudt en zet ik de voor- en nadelen voor u op een rij.

Wat is birdnesting?

Birdnesting wordt in Nederland ook wel als de ‘nieuwe’ vorm van co-ouderschap gezien. Deze vorm van co-ouderschap bestaat al wat langer, maar mogelijk noodgedwongen door de krapte op de huizenmarkt, zien we dat birdnesting in de lift zit. Bij birdnesting verblijven niet de kinderen om en om bij de ouders, maar de ouders verblijven om en om bij de kinderen. Naast het ouderlijk huis waarin de kinderen verblijven, hebben de ouders nog een andere verblijfplaats waar zij verblijven als zij niet bij de kinderen zijn. Dit kan een gezamenlijke tweede woning of studio zijn, een eigen woning of een (tijdelijk) logeeradres.

Birdnesting kan een tijdelijke oplossing zijn. Bijvoorbeeld voor de duur van de (echtscheidings)procedure of totdat u samen met uw ex-partner definitieve afspraken heeft gemaakt over de zorg- en contactregeling en/of de vermogensrechtelijke afwikkeling. Birdnesting kan ook een definitieve oplossing zijn.

Er zijn geen vaste regels voor een birdnesting-schema. Het is aan u om te bepalen hoe deze regeling wordt vormgegeven. Samen met uw ex-partner moet u onderzoeken wat voor u en de kinderen werkt. In de praktijk zien wij dat ouders vaak om de week wisselen en dat de wissel op vrijdagmiddag of halverwege de week op woensdag plaatsvindt. Vaker wisselen in de week is ook mogelijk, maar in de praktijk vaak niet haalbaar. De regeling leidt dan vaak tot meer onrust bij zowel de kinderen als de ouders.

Ongeacht de zorgregeling die u kiest, is het belangrijkste bij birdnesting dat u en uw (ex-)partner in staat zijn om goede afspraken te maken over zowel praktische als financiële zaken. U blijft tenslotte samen een huis delen en de situatie moet zowel voor u als voor de kinderen werkbaar zijn.

De voordelen van birdnesting

De belangrijkste reden voor ouders om voor birdnesting te kiezen is het welzijn van de kinderen. Bij birdnesting hoeven de kinderen (nog) geen afscheid te nemen van hun vertrouwde omgeving en veilige thuis. Dit biedt niet alleen stabiliteit, continuïteit en structuur, maar de kinderen kunnen ook rustig aan de echtscheiding wennen. Daarnaast wordt de kans op loyaliteitsproblemen verminderd en ontstaat er geen (schrijnend) verschil in woonhuizen. Ook zullen de kinderen minder stress ervaren door ingewikkelde zorgschema’s of verhuisdagen en behouden zij (tijdelijk) hun eigen plek.

Ook voor de ouders biedt birdnesting voordelen. Tijdens de (echtscheidings)procedure/onderhandelingsfase hoeft u niet langer met uw ex-partner onder één dak te wonen. Ook wordt u niet gedwongen om op korte termijn grote beslissingen te nemen bijvoorbeeld over uw woonruimte. U heeft meer tijd om op zoek te gaan naar een bestendige oplossing voor de lange termijn. De kinderen hoeven dan niet noodgedwongen meerdere keren te verhuizen en u heeft meer tijd om de boel weer op orde te krijgen.

De nadelen van birdnesting

Birdnesting heeft veel voordelen met name voor de kinderen, maar het heeft ook nadelen. Het kan best een hele uitdaging zijn om dit goed te laten verlopen. Als ouder wordt er namelijk veel van u gevraagd. U heeft noodgedwongen veel contact met uw (ex-)partner en er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt. Ook blijft u financieel aan elkaar verbonden. Dit kan u belemmeren bij het maken van een nieuwe start zonder uw (ex-)partner. Birdnesting is ook niet voor iedereen financieel haalbaar omdat u dubbele woonlasten kan hebben.

Afspraken over birdnesting

Zoals gezegd vraagt birdnesting om heel veel samenwerking. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Indien u dit overweegt, is het raadzaam om goede afspraken te maken en deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan. U kan hierbij aan de volgende afspraken denken:

  • Wie woont wanneer in het huis?
  • Hoe worden de kosten verdeeld?
  • Hoe houden ouders elkaar op de hoogte over de kinderen?
  • Is er een moment van overdracht en hoe wordt deze overdracht vormgegeven?
  • Hoe worden beslissingen met betrekking tot het huis gemaakt? Denk hierbij ook aan de boodschappen en schoonmaken.
  • Op welke wijze wordt de birdnesting geëvalueerd?
  • Wat te doen met een nieuwe partner?

Het maken van onderlinge afspraken over bovenstaande of een andere zorg- en contactregeling kan ingewikkeld zijn. Als u hiermee bijstand wenst, ben ik u graag van dienst. Neem hier contact met mij op.

Rosemarie Post

Rosemarie Post

Advocaat

‘Elke oplossing begint met een plan’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

4 februari 2025

Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen

In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.

Lees meer

Lees meer over

23 januari 2025

Hoe wordt u juridisch vader van uw kind?

De biologische ouders van een kind zijn de ouders van wie het DNA in het kind zit. De juridische ouders van een kind zijn de wettelijk familie van een kind. In deze blog wordt beknopt uiteengezet hoe een man de juridische vader van een kind wordt of kan worden.

Lees meer

Lees meer over

21 januari 2025

Indexering kinder- en partneralimentatie 2025

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2025.

Lees meer

Lees meer over

19 december 2024

De overlegscheiding: de voordelen van collaborative divorce

In deze blog bespreken we wat deze methode inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en waarom het een goede keuze kan zijn voor stellen die in een scheidingsproces zitten.

Lees meer

Lees meer over

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen