11 februari 2020

Bootje varen

Door Raymond de Mooij

De 85-jarige Itske Hiemstra keek mij met haar lichtblauwe ogen vriendelijk aan. Als ik niet beter had geweten, zou ik haar niet meer dan zestig jaar hebben gegeven. Een energieke vrouw, tanig en met een door de zon gebruind gezicht.

“Kijk, ik heb dat jacht gekocht om er deze zomer mee te kunnen varen. Dat was cruciaal voor mij.” Ik las de stukken die mijn cliënte mij toeschoof, waaronder een koopcontract. Op 28 november 2019 had Itske Hiemstra een Prestige Yacht 520 Flybridge aangeschaft voor een bedrag van 720.000 euro. Een motorjacht dat er op de aan het contract gehechte foto’s spectaculair uitzag. “U moet begrijpen,” vertelde mijn cliënte, “ik ben een vrouw van alle dag. Morgen kan de man met de zeis komen. Dus ik wil in juli met die boot de zee op kunnen.” Toen Itske Hiemstra in mei 2019 een bezoek had gebracht aan jachtmakelaar Onedin Line BV was haar aanvankelijk een Prestige 500 De Luxe motorboot te koop aangeboden, maar die kon pas in september 2020 geleverd worden. “Ik heb dat toen niet gedaan en ook de reden genoemd, namelijk dat ik dan pas in de zomer van 2021 gebruik van het schip zou kunnen maken. Tegen die tijd kon ik wel dood zijn.”

Mijn cliënte had dus uiteindelijk voor een eerder leverbaar schip gekozen. Maar juist over de levertijd waren er nu problemen ontstaan. Itske Hiemstra: ”Vorige week kreeg ik een brief van Onedin Line BV. Door achterstanden bij de scheepsbouwer kan mijn schip pas in de winter van 2020 in gebruik genomen worden. Dat is te laat, want dan mis ik de komende zomer. En daar was het mij allemaal om begonnen.” Mijn cliënte verzocht mij de koopovereenkomst met Onedin Line BV schriftelijk te ontbinden. De brief was de deur nog niet uit, of de advocaat van Onedin Line BV hing aan de lijn. “U heeft kennelijk de kleine lettertjes van het koopcontract niet gelezen,” zei hij smalend. “In artikel 43 sub d staat dat er geen garanties gegeven worden over de genoemde levertijd.”

Er ontspon zich een levendige discussie over punten, komma’s en interpretaties. De directeur van Onedin Line BV was gelukkig een praktische man. Tijdens een zoektocht op internet vond hij in Engeland een identiek schip voor een vergelijkbare prijs, en meteen leverbaar. Onmiddellijk belde hij Itske Hiemstra. En terwijl hun advocaten rood aangelopen argumenten uitwisselden, dronken de betrokkenen zelf een glas op de goede afloop.

Deze column is geschreven voor Den Haag Centraal, waarin Raymond de Mooij maandelijks schrijft over wat hij meemaakt in zijn praktijk.

Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Advocaat/partner

‘Met het juiste perspectief heeft elk probleem een oplossing’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 maart 2025

Have you ever seen the rain?

Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages

Lees meer

Lees meer over

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

28 januari 2025

Eerlijke grondverkoop door gemeente: Didam II verduidelijkt de spelregels

In november 2024 bracht de Hoge Raad meer duidelijkheid over de verkoop van schaarse grond door overheden. Wat betekent dit voor gemeenten en marktpartijen?

Lees meer

Lees meer over

12 december 2024

Buurman, wat doet u nu?

Een eigenaar of gebruiker van een onroerende zaak kan onder omstandigheden gehouden zijn om een ander tijdelijk gebruik te laten maken van zijn woning of perceel, indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van de onroerende zaak van de ander.

Lees meer

Lees meer over

31 juli 2024

Het schriftelijkheidsvereiste bij aankoop van een woning

Wanneer een woning wordt (ver)kocht, dan kan dit mondeling of schriftelijk gebeuren. Als partijen het eens zijn over de zgn. ‘essentialia’ van de koop, zoals de prijs en het object, dan zijn zij in principe aan de koop gebonden. Voor een particuliere koper geldt evenwel een schriftelijkheidsvereiste, dat bepaalt dat de koper pas gebonden is aan de koop als deze schriftelijk is vastgelegd.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen