18 mei 2016

Dan verkoop ik mijn BV toch via Marktplaats

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

U heeft ze vast wel voorbij zien komen in het AD of de Telegraaf, en inderdaad ook op Marktplaats; de advertenties om uw onderneming “veilig” te verkopen.

Het geeft niet dat er schulden in zitten, u wordt beloofd dat alles goed komt. Maar schijn bedriegt vaak in deze gevallen… Stap niet in die valkuil, maar neem contact op met GMW advocaten Den Haag en laat u goed voorlichten.

Verkopen van een BV

Helaas komt dit advies voor een bedrijf uit Hengelo te laat. In deze zaak zocht een ondernemer een opvolger voor zijn bedrijf. Door gezondheidsproblemen was hij niet in staat om langer het bedrijf te exploiteren. In 2013 raakte deze bestuurder volledig arbeidsongeschikt. Dan wordt deze bestuurder geïntroduceerd bij de heer A. De bestuurder doet enig onderzoek naar A, maar hij maakt een alleszins betrouwbare indruk. Dat het later allemaal anders lag, kon hij toen niet vermoeden. Zodra A bestuurder en aandeelhouder is geworden gaat het mis. Hij gebuikt de onderneming voor malafide transacties en uiteindelijk gaat de onderneming failliet. De curator spreekt de oude bestuurder aan wegens onbehoorlijk bestuur, hij had de onderneming nooit aan een malafide derde mogen overdragen.

De rechtbank Overijssel gaat daarin mee. Het behoort – volgens de rechtbank – tot de taak van een behoorlijk bestuurder om, in een geval als onderhavige, waarin de bestuurder zich niet meer in staat acht zelf leiding te geven aan de onderneming, tenminste enig onderzoek te doen naar de hoedanigheden, zakelijke achtergrond, financiële gegoedheid en persoonlijk integriteit van de  (rechts-)persoon aan wie hij (indirect) bestuur van zijn onderneming beoogt over te dragen. Daarnaast ligt het op de weg van de bestuurder om enig overleg met deskundigen te plegen. In deze casus bleek niet dat de bestuurder enig diepgaand onderzoek had gedaan. De website van deze malafide A was zeer summier en gaf alleen algemene informatie. De rechtbank is keihard en oordeelt dat de bestuurder zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld en dat dit een belangrijke oorzaak van het faillissement is. De bestuurder dient –  kort gezegd – het tekort in het faillissement nu te voldoen.

Ondoordachte verkoop van de onderneming kan dus zeer vergaande gevolgen hebben. Wij kunnen u helpen, neem hiervoor gerust contact met ons op.

Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

‘Passie als brandstof, succes als bestemming’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over

4 maart 2025

Insolventie, Financiering & Zekerheden: rechtspraak alerts

Lees meer

Lees meer over

27 februari 2025

Fiscale aspecten van WHOA-akkoorden

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

21 februari 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

17 februari 2025

Faillissement Modeketen Pastelle

Op 12 februari 2025 heeft de rechtbank Den Haag de faillissementen uitgesproken van de Pastelle damesmodewinkels. De winkels in Den Haag, Wassenaar, Nootdorp en Pijnacker, alsmede de webshop zijn failliet verklaard. Mechteld van Veen-Oudenaarden is als curator aangesteld.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen