12 mei 2009

De aansprakelijkheid van de verkoper voor verborgen gebreken

Door Zoë Ris

Vlak na de koop van een bestaand huis komt u er achter dat er een flinke lekkage is. Kunt u in dat geval de verkoper aansprakelijk stellen?

In principe kan dat niet. Bij de koop staat voorop dat u als koper de verkoper niet aansprakelijk kunt stellen voor gebreken die u na overdracht constateert (zo staat dat vermeld in de model koopovereenkomst). U koopt de woning namelijk met alle “zichtbare en onzichtbare” gebreken. Hierop zijn echter wel twee uitzonderingen.

Eerste uitzondering

De eerste uitzondering betreft de mededelingsplicht van de verkoper. De verkoper die op de hoogte is van bepaalde gebreken aan de woning, moet die aan de koper mededelen. Doet hij dat niet, dan is hij in beginsel aansprakelijk. De mededelingsplicht geldt niet alleen voor bouwkundige zaken, maar ook voor factoren die met de woonomgeving te maken hebben, zoals geluidsoverlast e.d. De verkoper hoeft echter niet alles te melden. Als een gebrek aan de woning goed zichtbaar is, zoals bijvoorbeeld zichtbare vochtplekken, dan hoeft de verkoper daar geen mededeling over te doen.

Tweede uitzondering

Van de tweede uitzondering is sprake als er een verborgen gebrek is dat het normale gebruik van de woning in de weg staat. De verkoper kan dan aansprakelijk zijn. Een verborgen gebrek is een gebrek dat redelijkerwijs niet zichtbaar was. Of het normale gebruik verhinderd wordt, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Zo speelt de leeftijd van de woning een grote rol. Van een nieuwe woning mag men meer verwachten dan van een oude woning. Voorbeelden van dergelijke verborgen gebreken betreffen veelal ernstige zaken, zoals een forse lekkage, constructieve gebreken, aantasting van het hout door boktor of verrotte vloeren en balken.

Voor meer informatie over verborgen gebreken verwijzen wij u graag naar het artikel Non-conformiteit bij vastgoed.

Meer informatie

Mocht u als koper te maken krijgen met een verborgen gebrek, neem dan direct contact op met een advocaat. Nadat u bekend bent geworden met het gebrek heeft u in principe slechts twee maanden de tijd om de verkoper daarop aan te spreken. Ook in het geval u als verkoper aansprakelijk bent gesteld voor een verborgen gebrek kan een advocaat u hierover informeren. Neem gerust contact met mij of één van de andere vastgoedspecialisten van GMW advocaten op, dan bespreken we wat uw mogelijkheden zijn.

Zoë Ris

Zoë Ris

Advocaat

‘Pragmatisch en persoonlijk, de basis voor succes’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

21 mei 2025

Risico-overgang bij de (ver)koop van een woning

De (ver)koop van een woning is een ingewikkeld proces met juridische elementen.

Lees meer

Lees meer over

29 april 2025

Bij nader inzien

De wettelijke bedenktermijn bij de koop van een woning

Lees meer

Lees meer over

19 maart 2025

Have you ever seen the rain?

Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages

Lees meer

Lees meer over

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

28 januari 2025

Eerlijke grondverkoop door gemeente: Didam II verduidelijkt de spelregels

In november 2024 bracht de Hoge Raad meer duidelijkheid over de verkoop van schaarse grond door overheden. Wat betekent dit voor gemeenten en marktpartijen?

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen