19 juli 2022

De Big Mac-index en alimentatie

Door Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Mogelijk heeft u wel eens van de Big Mac-index gehoord. Ook in alimentatieland maken wij daar als advocaat of mediator wel eens gebruik van.

Wat is de Big Mac-index?

De Big Mac-index geeft een overzicht van de prijzen van de Big Mac, de bekendste burger van de McDonalds, in verschillende landen op de wereld. Daaruit kan enigszins worden afgeleid hoe goedkoop of duur het leven in dat betreffende land is, omdat de gedachte van deze index is dat een Big Mac in elk land, afgezet tegen het prijspeil, even duur is. De Big Mac-index is in 1986 bedacht door het Britse weekblad The Economist.

Hoe wordt het toegepast bij alimentatie?

In veel gevallen wonen ouders (bij kinderalimentatie) en ex-partners (bij partneralimentatie) beiden in Nederland. In die situatie speelt de Big Mac-index geen rol. Het komt echter ook voor dat een zaak in Nederland wordt behandeld, maar dat een ouder (bij kinderalimentatie) of een ex-partner (bij partneralimentatie) in het buitenland woonachtig is. In die gevallen kan een beroep worden gedaan op de Big Mac-index. Dat kan eveneens het geval zijn indien een kind in het buitenland woont en er in Nederland een zaak aanhangig is over de kinderalimentatie.

Een recent voorbeeld is te vinden in de uitspraak van de rechtbank Rotterdam. In deze zaak ging het om kinderalimentatie, woonden de moeder en de kinderen in Nederland en de vader in Zwitserland. Het leven in Zwitserland is duurder dan in ons land, maar onduidelijk was hoeveel. De vader haalde daarom de Big Mac-index erbij en verhoogde een onderdeel van de alimentatieberekening met 1.63, het verschil tussen Nederland en Zwitserland op dat moment volgens de Big Mac-index. De rechtbank Rotterdam ging daar in mee en zo werd de kinderalimentatie vastgesteld, rekening houdend met de Big Mac-index.

Tot slot

Heeft u vragen over alimentatie? Neem gerust contact met ons op.

Stephanie Hasselaar - Veltkamp

Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Advocaat

‘Efficiënt en grondig naar de juiste oplossing’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

2 juli 2025

Hoe voorkom je dat een erfenis bij de partner van je kind komt?

Bij het opstellen van een testament wordt nagedacht over hoe de erfenis wordt verdeeld. Dit wordt vastgelegd. Een wens die daarbij kan spelen, is dat je niet wilt dat jouw toekomstige erfenis bij de partner van jouw kind terechtkomt.

Lees meer

Lees meer over

26 juni 2025

Toestemming voor vakantie, hoe werkt dat eigenlijk?

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat veel gezinnen zich voorbereiden op een welverdiende vakantie. Voor veel ouders is het een fijne tijd om samen met de kinderen herinneringen te creëren, nieuwe plekken te ontdekken en quality time door te brengen.

Lees meer

Lees meer over

19 juni 2025

Wie betaalt het rechercheonderzoek?

Recentelijk heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald dat de kosten van rechercheonderzoek op de alimentatiegerechtigde kunnen worden verhaald. Iets wat steeds vaker voorkomt.

Lees meer

Lees meer over

17 juni 2025

Samenleven als waren zij gehuwd

Alimentatieplicht kan eindigen bij hertrouwen of ‘samenleven als waren zij gehuwd’. In dit artikel bespreken wij de bewijslast en recente rechtspraak, met belangrijke gevolgen voor beide partijen.

Lees meer

Lees meer over

4 februari 2025

Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen

In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen