2 augustus 2022

De kinderrekening bij kinderalimentatie

Door Lise-Milou Lagerwerf

Bij een echtscheiding, ontbinding van het geregistreerd partnerschap of verbreking van de relatie moet men afspraken maken.

Onder andere over de kosten van de kinderen. In het juridisch jargon ook wel bekend als kinderalimentatie. Er zijn verschillende manieren om hier mee om te gaan en een wat minder bekende wijze is de kinderrekening. Daarom geef ik daar in deze blog een toelichting op.

Wat is een kinderrekening?

Een kinderrekening is een rekening die na de echtscheiding, ontbinding van het geregistreerd partnerschap of verbreking van de relatie wordt gebruikt om de kosten van de kinderen te betalen. Daarbij wordt naar rato van draagkracht berekend hoeveel de ouders maandelijks moeten storten op de kinderrekening. Ook worden er afspraken gemaakt over de soort kosten die van de kinderrekening worden betaald. Zijn dat de dagelijks kosten (eten, drinken, speelgoed etc.) en/of de verblijfsoverstijgende kosten (school, kleding, sport, muziek etc.)? Een veel gehoord voordeel van een kinderrekening is dat er transparantie is tussen de ouders. Een nadeel daarentegen is dat er tussen de ouders wel eens discussies ontstaan over waarom bepaalde uitgaven zijn gedaan.

Wanneer een kinderrekening?

Een kinderrekening zie ik doorgaans alleen terug in mijn praktijk als advocaat-mediator. Of wanneer ik gezamenlijk met de advocaat van de andere ouder tot afspraken kom. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat de ouders in staat zijn (goed) te communiceren met elkaar. Is het niet mogelijk om afspraken te maken of willen ouders simpelweg geen kinderrekening? Bijvoorbeeld omdat ze financieel niet langer met elkaar verbonden willen zijn. Dan moeten we berekenen wat het bedrag aan kinderalimentatie zal zijn; een maandelijks bedrag dat de ene ouder aan de andere ouder zal betalen.

Kan een rechter beslissen welk bedrag er op de kinderrekening moet worden gestort?

De rechtbank Amsterdam besliste onlangs van niet. In deze zaak ging het om twee ouders die in een echtscheidingsprocedure waren verwikkeld, maar na de zitting toch een afspraak konden maken. Zij kwamen namelijk overeen voor hun kind een kinderrekening te zullen openen voor de verblijfsoverstijgende kosten (school, kleding, sport, muziek etc.). Zij werden het evenwel niet eens over de hoogte van het bedrag en verzochten daarom de rechtbank om daarover een beslissing te nemen.

Helaas voor deze ouders besliste de rechtbank Amsterdam dat zij daar niet toe kon over gaan, omdat de wet daar geen grondslag voor biedt. Ondanks het positieve gegeven dat deze ouders in staat waren een afspraak te maken, werd niet ingegaan op het verzoek, maar een maandelijks bedrag aan kinderalimentatie vastgesteld. Wel gaf de rechtbank Amsterdam de ouders een boodschap mee, namelijk dat zij uit het maandelijkse bedrag aan kinderalimentatie en de bijbehorende alimentatieberekening zelf kunnen afleiden welk bedrag de ouders kunnen storten op de kinderrekening.

Conclusie

Zelf heb ik mijn twijfels bij deze uitspraak. Ik meen dat de wet namelijk wel een grondslag biedt voor de rechtbank om te beslissen welk bedrag de ouders zullen storten op de kinderrekening. Anderzijds is het een begrijpelijke uitspraak. Zoals gezegd is een (goede) communicatie een belangrijke voorwaarde voor een kinderrekening. Uit de rest van de uitspraak blijkt niet dat zij daartoe in staat zijn.

Tot slot

Heeft u vragen over alimentatie? Neem dan gerust hier contact met mij op.

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Advocaat

‘Met een rationele aanpak tot de bestendige oplossing komen’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

9 juli 2025

Dwangmiddelen bij het niet nakomen van de zorgregeling

Wanneer ouders uit elkaar gaan, wordt vaak een zorgregeling (of omgangsregeling) afgesproken om ervoor te zorgen dat het kind contact houdt met beide ouders. Helaas komt het nog wel eens voor dat één van de ouders zich niet houdt aan deze afspraak.

Lees meer

Lees meer over

2 juli 2025

Hoe voorkom je dat een erfenis bij de partner van je kind komt?

Bij het opstellen van een testament wordt nagedacht over hoe de erfenis wordt verdeeld. Dit wordt vastgelegd. Een wens die daarbij kan spelen, is dat je niet wilt dat jouw toekomstige erfenis bij de partner van jouw kind terechtkomt.

Lees meer

Lees meer over

26 juni 2025

Toestemming voor vakantie, hoe werkt dat eigenlijk?

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat veel gezinnen zich voorbereiden op een welverdiende vakantie. Voor veel ouders is het een fijne tijd om samen met de kinderen herinneringen te creëren, nieuwe plekken te ontdekken en quality time door te brengen.

Lees meer

Lees meer over

19 juni 2025

Wie betaalt het rechercheonderzoek?

Recentelijk heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald dat de kosten van rechercheonderzoek op de alimentatiegerechtigde kunnen worden verhaald. Iets wat steeds vaker voorkomt.

Lees meer

Lees meer over

17 juni 2025

Samenleven als waren zij gehuwd

Alimentatieplicht kan eindigen bij hertrouwen of ‘samenleven als waren zij gehuwd’. In dit artikel bespreken wij de bewijslast en recente rechtspraak, met belangrijke gevolgen voor beide partijen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen