8 mei 2016

De Wet doorstroming huurmarkt: de nieuwe regeling voor huurverhogingen en tijdelijke verhuur

Door GMW advocaten

Op 12 april 2013 is de Wet doorstroming huurmarkt 2015 door de Eerste Kamer aangenomen. Dit betekent voor zelfstandige sociale huurwoningen dat op 1 juli 2016 de huurprijs inkomensafhankelijk verhoogd kan worden.

Woningcorporaties moeten bij de huurverhoging de huursombenadering toepassen. Verder worden voor alle woningen de mogelijkheden om tijdelijk te verhuren verruimd. In deze weblog wordt e.e.a. overzichtelijk voor u op een rij gezet.

Maximale huurverhoging per 1 juli 2016:

  • 2,1 procent voor huishoudens met een inkomen tot 34.678 Euro;
  • 2,6 procent voor huishoudens met een inkomen tussen 34.678 en 44.360 Euro;
  • 4,6 procent voor huishoudens met een inkomen boven 44.360 Euro.

De inkomensgegevens kunnen door de verhuurder worden aangevraagd via het daarvoor bestemde webportaal van de Belastingdienst. Er wordt dan een inkomensindicatie alsmede het aantal inkomensontvangers per adres verstrekt. Als het inkomen niet bekend is, mag niet meer dan de basisverhoging van 2,1 % worden toegepast.

Huursombenadering

De Minister heeft de woningcorporaties een beperking opgelegd in die zin dat de stijging van de totale huursom van alle verhuurde woningen, ten gevolge van de per 1 juli doorgevoerde huurstijgingen gemiddeld niet meer mag zijn dan 1 % (de inflatie + 0,4 %) in 2016 dan wel de inflatie + 1% in 2017. Dit heet “de huursombenadering” en deze heeft slechts betrekking op de hierboven genoemde sociale huurwoningen waarvan de huurprijs maximaal 2,1 % verhoogd mag worden. Geliberaliseerde woningen, woningen waarvoor ingevolge de nieuwe wet een hogere huurprijsstijging is toegestaan, woningen met een prijsstijging per 1 juli door huurharmonisatie bij nieuwe verhuur, en woningen met een prijsstijging per 1 juli door woningverbetering/renovatie, vallen dus niet onder de huursombenadering.

Tijdelijke huurcontracten voor zelfstandige en onzelfstandige woonruimte

Voor huurcontracten voor bepaalde tijd die ingaan vanaf 1 juli 2016, geldt dat ze van rechtswege eindigen aan het einde van de huurtermijn. Voorwaarde is dat de huurtermijn voor zelfstandige woningen niet meer dan twee jaar is, en voor onzelfstandige woningen niet meer dan vijf jaar. Een andere voorwaarde is dat de verhuurder drie tot één maand(en) vooraf  aan de huurder een kennisgeving stuurt van de dag waarop de huur verstrijkt. De verhuurder is dan dus niet gebonden aan de strenge wettelijke opzeggingsgronden. Bovengenoemde huurcontracten kunnen door de huurder ook tussentijds worden opgezegd. Dat is een belangrijke positieve wijziging voor de huurder ten opzichte van de regels die gelden voor overeenkomsten van vóór 1 juli 2016.

Uitbreiding van de opzeggingsgrond dringend nodig hebben voor eigen gebruik

Een huurovereenkomst kan op dit moment op grond van dringend eigen gebruik beëindigd worden als de verhuurder de woning nodig heeft voor de verhuur aan zijn doelgroep studenten. Per 1 juli 2016 geldt dit ook bij de verhuur van zelfstandige (complex-)woningen aan gehandicapten of ouderen, en bij de verhuur van woonruimte aan jongeren, promovendi of grote gezinnen. De specialisten van de vastgoedsectie van GMW advocaten zijn uitstekend op de hoogte van de laatste wetswijzigingen. Zij weten hoe u welke huurprijsstijgingen kunt aanzeggen, en kunnen u uitleggen hoe u het beste profijt kunt hebben van de verruimde mogelijkheden voor tijdelijke verhuur.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

16 januari 2025

Verhoging van de huurprijs bij de verduurzaming van een woning

Steeds meer woningbezitters zijn zich bewust van de noodzaak om hun woningen te verduurzamen. Er zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen die zij kunnen nemen.

Lees meer

Lees meer over

9 januari 2025

Ontbinding van huurovereenkomsten

De ontbinding van een overeenkomst is namelijk een belangrijk juridisch instrument om van een overeenkomst af te komen. In dit artikel zoomen wij in op de ontbinding van huurovereenkomsten. Voor huurovereenkomsten geldt namelijk een aanvullende wettelijke regeling.

Lees meer

Lees meer over

17 december 2024

Hoge Raad: huurprijswijzigingsbeding met indexatie plus opslag 3% niet oneerlijk

Op 29 november 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat huurprijswijzigingsbedingen met een indexatie- en opslagbeding in beginsel niet oneerlijk zijn. In dit artikel leest u hoe en waarom de Hoge Raad tot die conclusie komt.

Lees meer

Lees meer over

5 november 2024

Tijdelijke verhuur van woonruimte

Sinds 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten van kracht. Waar het voorheen mogelijk was om met iedere huurder een tijdelijke huurovereenkomst aan te gaan, is het uitgangspunt per 1 juli 2024 dat een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt aangegaan, met alle gevolgen van dien. Er bestaat echter nog een aantal uitzonderingen. In dit artikel worden de belangrijkste uitzonderingen aangestipt.

Lees meer

Lees meer over

14 oktober 2024

Overlast door huurders: wat kan een woningcorporatie doen?

Het komt regelmatig voor dat een huurder van een woning overlast veroorzaakt, zoals geluidsoverlast door harde muziek of luid geschreeuw, of geuroverlast door een vervuilde woning of tuin. Het is dan van groot belang dat een verhuurder adequaat reageert op meldingen van overlast, vooral wanneer het een woningcorporatie betreft die tevens verhuurder is van de getroffen buren.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen