28 oktober 2022

Deftige mevrouw

Door Raymond de Mooij

Mevrouw Roest van Zuydewijn huurt al een jaar of twintig een bovenwoning van ons in het Benoordenhout,” vertelde Patrick Blind mij medio 2021.

Hij is technisch medewerker bij vastgoedonderneming Akropolis. “Het zou dus best kunnen dat er sprake is van wat achterstallig onderhoud in het appartement en het hek van haar balkon aan vervanging toe is.” Met die klachten had de bejaarde huurster zich bij de gemeente Den Haag en de huurcommissie vervoegd. Blind: “De huurcommissie heeft meteen maar de huurprijs gehalveerd, zonder ons überhaupt gehoord te hebben. En vorige maand hebben wij ook een boze brief van de gemeente ontvangen.”

Hij had geprobeerd om een afspraak met mevrouw Roest van Zuydewijn te maken, maar dat bleek lastig. “Op de dag dat wij langskwamen, deed ze niet open,” vertelde hij, “terwijl ik haar wel voor het raam zag staan”. Een nieuwe afspraak had de huurster afgezegd, omdat zij bang was voor corona. Inmiddels waren er acht maanden verstreken en ontving mijn cliënte een laatste waarschuwing van de gemeente. Mevrouw Roest van Zuydewijn had zich erover beklaagd dat Akropolis nog steeds geen actie had ondernomen.

Op verzoek van Patrick Blind stuurde ik de oude dame een sommatie om mee te werken aan de herstelwerkzaamheden. Zij belde mij op. “Met Madeleine Roest van Zuydewijn. Zeg luister eens meneer de advocaat, ik ben absoluut niet gediend van dwingende briefjes. Dus u wilt dat voortaan wel achterwege laten?” Voordat ik iets terug kon zeggen, vervolgde de huurster: “De komende drie maanden vertoef ik in ons buitenverblijf in Cap d’Antibes, dus uw klant zal even moeten wachten met die klusjes. Dat doet hij al twintig jaar, dus dat kan geen probleem zijn.”

Patrick Blind was bijna uit zijn vel gesprongen. “Dat mens betaalt al bijna een jaar de helft van de huur en ondertussen moet ik ook nog de gemeente van mijn lijf houden, waar zij maar blijft klagen over ons.” Wij besloten uiteindelijk om de huurster te dagvaarden en haar medewerking te eisen. Een dag nadat de deurwaarder de dagvaarding had betekend, hing mijn wederpartij weer aan de lijn. “Ja, weer met Madeleine Roest van Zuydewijn,” klonk het poeslief, “uw cliënte kan morgen bij mij thuis terecht, hoor. Wat een onzin om over zoiets een rechtszaak te beginnen. Dat is toch helemaal nergens voor nodig?”

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem bij juridische vragen direct contact met ons op.

De column “Deftige mevrouw” is geschreven voor Den Haag Centraal. Raymond de Mooij schrijft hier maandelijks over wat hij meemaakt in zijn praktijk.

Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Advocaat/partner

‘Met het juiste perspectief heeft elk probleem een oplossing’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 maart 2025

Have you ever seen the rain?

Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages

Lees meer

Lees meer over

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

28 januari 2025

Eerlijke grondverkoop door gemeente: Didam II verduidelijkt de spelregels

In november 2024 bracht de Hoge Raad meer duidelijkheid over de verkoop van schaarse grond door overheden. Wat betekent dit voor gemeenten en marktpartijen?

Lees meer

Lees meer over

12 december 2024

Buurman, wat doet u nu?

Een eigenaar of gebruiker van een onroerende zaak kan onder omstandigheden gehouden zijn om een ander tijdelijk gebruik te laten maken van zijn woning of perceel, indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van de onroerende zaak van de ander.

Lees meer

Lees meer over

31 juli 2024

Het schriftelijkheidsvereiste bij aankoop van een woning

Wanneer een woning wordt (ver)kocht, dan kan dit mondeling of schriftelijk gebeuren. Als partijen het eens zijn over de zgn. ‘essentialia’ van de koop, zoals de prijs en het object, dan zijn zij in principe aan de koop gebonden. Voor een particuliere koper geldt evenwel een schriftelijkheidsvereiste, dat bepaalt dat de koper pas gebonden is aan de koop als deze schriftelijk is vastgelegd.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen