20 februari 2014

Failliet en toch alimentatie betalen?

Door Gilyan Parker

Wat gebeurt er met de alimentatieverplichting indien de alimentatieplichtige failliet gaat? Ontvangt de alimentatiegerechtigde dan helemaal niets meer?

Je zou denken dat indien de alimentatieplichtige failliet gaat, er geen mogelijkheid meer is tot het betalen van alimentatie. Er is immers geen inkomen meer. Toch komt het voor dat een dergelijk verzoek tot nihilstelling van de alimentatie door de rechtbank wordt afgewezen. De rechter gaat er derhalve vanuit dat de alimentatieplichtige tijdens zijn faillissement nog wel enige verdiencapaciteit heeft om aan zijn alimentatieverplichting(en) te voldoen.

Failliet en toch alimentatie betalen?

In een recente zaak had de rechtbank Den Haag het verzoek tot nihilstelling van de kinderalimentatie toegewezen. Dit omdat de alimentatieplichtige failliet was gegaan en derhalve geen draagkracht meer had om enig bedrag ter zake van kinderalimentatie te voldoen. De vrouw, in casu de alimentatiegerechtigde, is daartegen in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof Den Haag en kreeg haar gelijk. Het hof was van oordeel dat de man, ook al is hij failliet verklaard, wel een inspanningsverplichting had om inkomen te verwerven opdat hij de vastgestelde kinderalimentatie kon voldoen. De man, in casu de alimentatieplichtige, stapte vervolgens naar de Hoge Raad. In het arrest van de Hoge Raad (HR 12 oktober 2012, LJN: BX5884) heeft de Hoge Raad beslist dat ingeval van faillissement van de alimentatieplichtige de draagkracht om alimentatie te kunnen voldoen, ontbreekt en derhalve de bijdrage op nihil wordt gesteld. Dit betekent dat de alimentatieplichtige niet in staat is om zijn verplichtingen na te komen en geen kinderalimentatie meer behoeft te voldoen. Volgens de Hoge Raad dient ingeval van faillissement van de alimentatieplichtige een verzoek tot nihilstelling in beginsel te worden toegewezen. Hiervan kan worden afgeweken indien blijkt dat de alimentatieplichtige tijdens zijn faillissement inkomen zal verwerven. Het is dus niet zo dat de alimentatieplichtige achterover kan leunen. Overigens verwacht ik dat de inkomenseis, althans de mogelijkheid tot het verwerven van inkomen tijdens faillissement, bij partneralimentatie nog minder streng bekeken zal worden. Mocht u vragen hebben over deze weblog of andere zaken op het gebied van personen- en familierecht dan kunt u vanzelfsprekend contact met mij opnemen. Deze weblog is geschreven in nauwe samenwerking met Bianca Kok-Beekhuizen, legal assistant van de sectie familie- en erfrecht.

Gilyan Parker

Gerelateerde blogs

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

25 juni 2024

Kindrekening of kinderalimentatie?

Op het moment dat de ouders van een kind hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind. Het staat ouders in beginsel vrij om zelf invulling te geven aan deze afspraken. Uitgangspunt is echter wel dat een kind na de beëindiging van de relatie van zijn of haar ouders er niet (financieel) op achteruit gaat.

Lees meer